In Croatia se va organiza o un al doilea tur de scrutin in alegerile prezidentiale intrucat nici unul dintre candidati nu a reusit sa obtina majoritatea voturilor la scrutinul de duminica.

Actualul presedinte, Stipe Mesici, a castigat mai multe voturi decat orice alt candidat, dar nu a reusit sa depaseasca pragul obligatoriu de 50%.

Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc peste doua saptamani. Cel de ieri s-a incheiat fara un rezultat decisiv.

Presedintele Stipe Mesici - considerat un politician de centru - a obtinut 49% din voturi, insuficient pentru a fi declarat invingator. El este considerat artizanul tranzitiei Croatiei catre democratie.

Contracandidatul sau in turul al doilea va fi Jadranka Kosor, prim ministru adjunct si membra a partidului de guvernamant. Ieri doamna Kosor nu a obtinut decat putin peste 20% din voturi.

Prea multi candidati in primul tur

Observatorii cred ca motivele pentru care presedintele Mesici nu a castigat din primul tur au fost slaba absenta la vot si impartirea voturilor intre 13 candidati aflati in cursa electorala.

Ramane de vazut cum fiecare dintre acestia isi va indemna electoratul sa voteze peste doua saptamini, mai ales omul de afaceri stabilit in America, Boris Miksici, care s-a clasat pe locul trei la o diferenta mica de doamna Kosor.

In orice caz, ambii candidati ramasi in cursa au vederi apropiate in ce priveste subiectul care va domina cu siguranta urmatorul mandat prezidential: dorinta Croatiei de a deveni membra a Uniunii Europene in viitorul apropiat.

In Croatia, presedintele nu are prerogative extinse. El este insa comandantul suprem al armatei si are o influenta semnificativa asupra politicii externe a tarii.