In ultimele zile, pe adresa Presedintiei au ajuns mai multe citatii in procesele pe care ultimii gratiati de Ion Iliescu au fost apoi rearestati, deoarece fostul presedinte a revocat decretul de gratiere. „Astfel de citatii, dar si cereri din partea persoanelor gratiate si apoi reareastate, vin in fiecare zi. Ieri, azi si chiar miine, avem termene in instanta.

Unii dintre ei au facut alte cereri de gratiere catre presedintele Traian Basescu“, ne-a declarat consilierul prezidental Renate Weber. Petre Isac (primul consilier guvernamental arestat pentru coruptie) este unul dintre cei 3 care au actionat in instanta Presedintia Romaniei, pe motiv de revocare neconstitutionala a Decretului de gratiere din 17 decembrie 2004.

Analiza individuala

Consilierul prezidential Weber a confirmat ca, in zilele urmatoare, presedintele Basescu va analiza fiecare caz in parte si va lua o decizie. „Intentioneaza sa se uite pe fiecare situatie in parte si sa hotarasca daca va semna un decret de gratiere. In toata aceasta poveste cu decretul de gratiere la comun, Presedintia va fi activa si va urmari sa restabileasca ordinea de drept.

Aceasta ordine de drept a fost incalcata si prin decretul de gratiere, dar si prin revocarea acestuia“, afirma Renate Weber. Consilierul mai spune ca, de aceasta data, presedintele Romaniei va da un decret de gratiere pentru fiecare caz in parte.

Remember Iliescu

Anul trecut, pe 17 decembrie, cu doar citeva zile inainte de a-si incheia mandatul de presedinte, Ion Iliescu a semnat un decret de gratiere colectiva pentru 46 de detinuti, printre care se numarau Miron Cozma (condamnat pentru mineriada din 1991), Ioan Corpodeanu (condamnat in dosarul Revolutiei de la Timisoara), Valen-tino Acatrinei (fost judecator condamnat pentru coruptie) si Gal Csaba

(condamnat pentru trafic de persoane).

Dar pentru ca semnalele interne si internationale ale presei si societatii civile au criticat dur decizia lui Iliescu de a gratia indivizi controversati acuzati pentru fapte grave, fostul presedinte a revocat decretul de gratiere.