Tinar, destept, capabil si dornic de afirmare - acesta este prototipul angajatului ideal cautat de marile companii pentru un post de conducere. Motivatiile sint diverse - de la adaptabilitate si lipsa angajamentelor familiale, pina la pregatirea superioara si spiritul de lider.

Daca un tinar absolvent de facultate nu poate ocupa imediat un post de conducere, nu acelasi lucru se poate spune si despre cei care au petrecut citiva ani intr-o societate si au trecut de “entry level” - perioada in care un proaspat angajat isi dovedeste calificarea pentru un anumit post.

Cele mai “vinate” domenii sint vinzari, finante-banci, asigurari, distributie de cosmetice si produse farmaceutice, IT, resurse umane, PR si comunicare.

Cariera de succes, de pe bancile scolii

Tineretea este un avantaj pentru o cariera de succes, de cele mai multe ori. Daca au si abilitatile si studiile necesare, oameni cu virste pina in 25-30 de ani au toate sansele sa ocupe un scaun de director, fie el in vinzari, finante-banci ori in distributia de cosmetice.

“Unele companii prefera tinerii pentru ca doresc sa dezvolte o cultura a firmei, energica si creativa, si sint dispuse sa investeasca in training pentru a compensa eventuala lipsa de experienta a acestora.

Tinerii din Capitala au sanse bune de a se angaja, daca dau dovada ca pot invata repede, si nu doar ce li s-a predat la facultate, multe dintre institutiile de invatamint superior netinind pasul cu cererea pietei de munca”, ne-a declarat Calin Fusu, directorul general al Neogen SA, companie care se ocupa cu intermedierea fortei de munca.

La rindul sau, Manuela Trusca, manager de resurse umane al Institutului Rom‰n de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje, ne-a confirmat la rindul sau ca multe companii prefera tinerii in posturi de conducere.

“Exista o tendinta a unor societati de a lua tineri de pe bancile facultatilor, de a face cu ei training in continuare, astfel incit, la final, sa aiba chipul si imaginea companiei”, a declarat aceasta. Manuela Trusca a apreciat ca 20-30% din tinerii pina in 30 de ani ajung sa ocupe fotolii de sefi, procentul fiind in crestere, de la an la an.

Studentii se orienteaza din timp

Un segment al tinerilor care au inteles reteta succesului in cariera il reprezinta studentii in ani terminali care lucreaza in cadrul unor companii de prestigiu. “Despre acestia putem spune ca vor putea ocupa repede un post de conducere, insa nu si despre proaspetii absolventi care nu au lucrat nicaieri. Este greu de crezut ca un patron va angaja pe cineva fara experienta.

Insa cei care inteleg ca trainingul si pregatirea continua sint importante au sanse. De altfel, multe firme prefera in posturile importante oameni din interior, care au inteles mecanismul functionarii societatii.

Si la un ziar, mai intii il lasi pe angajat sa fie reporter un an, doi, si apoi, daca are calitati de lider, te gindesti sa ii oferi o functie”, este de parere Garbis Ohanisian, general manager al Atlas Consel Organisational Development Consulting, o alta companie care se ocupa cu intermedierea fortei de munca.

Tinerii sint dornici de afirmare

Un sondaj efectuat de compania Neogen pe site-urile BestJobs, Noi2.ro si Neogen.ro releva faptul ca 62% din romani isi doresc sa fie oameni de cariera, dar doar 5% isi doresc asta cu orice pret. Pentru 18a din restul populatiei, mai mult timp liber, si respectiv 16%, un loc de munca sigur sint mai importante decit dezvoltarea profesionala.

“Cei mai dornici de avansare profesionala sint tinerii intre 25 si 35 de ani - 68%, in timp ce 22% din cei sub 25 de ani pun un pret mai mare pe timpul liber”, ne-a spus Maria Suciu, PR asistent manager al Neogen SA.

Bucurestenii, gata sa lase Capitala in favoarea unei slujbe mai bune

Tinerii sint preferati si datorita faptului ca sint dispusi sa se mute din localitatea de domiciliu daca ar avea o slujba mai buna. Potrivit unui studiu facut de Neogen, 55% din cei intervievati ar lasa Capitala pentru alt oras, daca li s-ar oferi mai multe sanse de avansare, in timp ce 33% ar fi dispusi sa plece chiar si in alta tara. 12% nu ar putea sa stea departe de casa.

Cei care ar face pasul de a lasa Bucurestiul pentru provincie sint cu precadere tineri cu virste cuprinse intre 20 si 25 de ani (58%), si intre 25 si 35 de ani (56%). - perioada in care un proaspat angajat isi dovedeste calificarea pentru un anumit post.