Cu o saptamana inaintea alegerilor, strategia terorii si violenta fac ravagii in Irak. Atentatele cu masini-capcana, atacurile insurgentilor, jafurile si rapirile de cetateni straini (inclusiv ziaristi) sunt la ordinea zilei. Joi, sarbatoarea musulmana Aid al-Adha (a Sacrificiului) a fost marcata, la Bagdad, printr-un val de cinci atentate in doar cateva ore, soldate cu zeci de morti si raniti.

Vineri, ziua in care musulmanii se roaga, respectand-o cu strictete, violentele in serie s-au amplificat in Bagdad, in nord ori in sud, la vest ori est de capitala. Nu sunt stiri despre cetatenii straini rapiti, in vreme ce alti doi ostatici ar fi fost executati. Unele state occidentale si-au sfatuit ziaristii sa nu mai mearga in Irak.

Pe acest fundal, stirea ca, in prezent, Comisia Electorala e in plina criza in urma unor divergente, a fost bomboana de pe coliva Irakului.

Sute de atentate si atacuri in urmatoarele zile?

Serviciile de informatii irakiene apreciaza ca 150 de atacuri cu masina-capcana si 250 de atentate sinucigase ar putea avea loc in Irak, in urmatoarea perioada, in pofida masurilor de securitate instituite inaintea apropiatelor alegeri.

CNN a transmis ca dezvaluirile privind posibile atentate au fost facute la o zi dupa o serie de atacuri comise la Bagdad, soldate cu cel putin 25 de morti si revendicate de gruparea lui Abu Musaf al-Zarqaui.

Pe baza informatiilor furnizate de un centru de coordonare a fortelor coalitiei si irakiene, cel putin trei ateliere care fabricau masini-capcana si alte dispozitive explozive au fost descoperite recent la Bagdad.

Un britanic si un suedez, decapitati

Armata Ansar al-Sunna ("Partizanii preceptelor Profetului"), grupare legata de reteaua Al-Qaida, a anuntat ca a decapitat un britanic si un suedez, capturati in Irak.

Potrivit unui comunicat publicat pe un site islamist, Armata Ansar al-Sunna "a rapit doi agenti (...) care lucrau pentru serviciile de informatii ale fortelor necredincioase in regiunea Baiji" (200 km nord de Bagdad) si i-a executat".

Cu o zi inainte, aceeasi grupare difuzase o caseta video ce prezenta executia a doi irakieni care lucrau pentru societatea americana "Proactive", angajata pentru a pregati alegerile din Irak.

In prealabil, intr-un comunicat, Ansar al-Sunna a amenintat cu moartea pe oricine ia parte la alegeri. Prezentandu-se drept o alianta de grupuscule islamiste, Ansar al-Sunna a revendicat numeroase atentate, intre care pe cel sinucigas din baza americana de la Mosul, de la 22 decembrie, soldat cu 22 de morti, 14 fiind militari americani.

Gruparea respectiva este una dintre initiatoarele actualei strategii a terorii din Irak.

Atentat la moschee

Mai multe zeci de persoane au fost ucise ieri in Irak, dintre care cel putin 15 intr-un atentat sinucigas comis in fata unei moschei siite din sud-vestul Bagdadului. In atac au fost ranite 39 de persoane, iar printre victime figureaza si copii. Un fotograf AFP a vazut la spital patru tineri raniti grav si corpul plin de sange al unei fetite.

Atentatul, produs in timpul rugaciunii musulmane traditionale de vineri la moscheea din cartierul Rissala /sud-vestul Bagdadului/, a avut loc in prima zi a sarbatorii siite a sacrificiului Aid al-Adha. Sarbatoarea coincide cu pelerinajul anual siit la Mecca, in Arabia Saudita.

Credinciosii paraseau moscheea, cand o masina a lovit un minibuz parcat in fata intrarii, soferul detonand explozibilul de la bordul autovehiculului sau, tocmai cand membri ai partidului siit Dawa imparteau bomboane si prajituri femeilor si copiilor care asistasera la rugaciunea inchinata memoriei militantilor ucisi de regimul lui Saddam Hussein.

Aceasta este a doua deflagratie produsa la o moschee siita in decurs de o saptamana. Miercuri, un atentat cu masina-capcana, comis la Bagdad, a vizat un lacas de cult siit chiar la ora rugaciunii de pranz, fara a provoca victime printre credinciosi.

Membri ai coalitiei, victime ale teroristilor

Intr-un atac separat lansat tot ieri mai multe persoane inarmate au patruns in forta intr-o sectie de politie, la nord de Bagdad, au amplasat explozibil, dupa care au aruncat in aer cladirea. Sectia situata in localitatea Hit era aproape goala din cauza sarbatorii musulmane, asa ca nu au existat victime.

Pe de alta parte, un soldat american si un "suspect" au fost ucisi, iar un alt militar a fost ranit, in timpul unei operatiuni nocturne in apropiere de Dhoulouiya, la nord de Bagdad. Moartea militarului american ridica la 1.362 numarul americanilor ucisi in Irak dupa invadarea tarii in martie 2003, potrivit cifrelor oficiale ale Pentagonului.

Tot la nord de Bagdad, sase soldati irakieni au fost ucisi si alte 12 persoane au fost ranite in diferite atacuri. Un soldat italian a fost ucis la Nassiriya, a informat agentia de presa Ansa. In Irak sunt desfasurati 3.200 de soldati italieni, formand al treilea contingent strain dupa cele american si britanic.

Joi dupa-amiaza, noua soldati britanici au fost raniti si cel putin un irakian a fost ucis in urma exploziei unei masini-capcana, la intrarea in baza logistica Shaibah, situata la aproximativ 10 km sud-vest de Basra.

O agentie de presa britanica a raportat ca o organizatie care pretinde ca este afiliata retelei teroriste al-Qaida a revendicat atentatul, sustinand ca el a fost comis de un kamikaze.

La inceputul lunii ianuarie cotidianul The Times preciza ca peste 800 de militari britanici au fost raniti in Irak de la lansarea razboiului contra lui Saddam Hussein.

Ana Maria Merticaru, Dumitru CONSTANTIN