Uniunea Europeana a anuntat ca va ridica embargoul impus Chinei in domeniul comertului cu armament, in pofida opozitiei Statelor Unite, a relatat ieri publicatia electronica EU Observer.

"Uniunea Europeana actioneaza pentru ridicarea embargoului in domeniul armamentului, iar organizatia nu poate fi acuzata ca da dovada de graba in acest sens", a afirmat presedintele Comiiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a prezentat, miercuri, la Bruxelles ingrijorarile Statelor Unite cu privire la posibilitatea ca UE sa ridice embargoul impus Chinei de comunitatea internationala dupa ce autoritatile comuniste au ordonat in 1989, masacrarea a mii de tineri in piata Tian An Men. "Ne-am exprimat clar ingrijorarile.

Tot ce putem cere este ca UE sa tina cont de ingrijorarile noastre, sa le inteleaga", a Condoleezza Rice. Uniunea Europeana este decisa sa ridice in prima jumatate a acestui an embargoul privind comertul cu arme cu China, insa deocamdata elaboreaza un cod general de conduita mai strict, privitor la vanzarile de armament.

De remarcat ca, alaturi de Federatia Rusa, China este suspectata de diversi analisti internationali de colaborare militara cu Coreea de Nord, stat care a anuntat ieri ca a finalizat fabricarea de ogive nucleare.