O masina a Ambasadei SUA la Bucuresti a fost implicata, vineri seara, intr-un accident rutier, soldat cu moartea soferului american, ranirea altor doua persoane si avarierea a patru autoturisme. Potrivit autoritatilor, vinovat de producerea accidentului este functionarul ambasadei, care nu s-a asigurat la schimbarea benzii de circulatie.

Tragedia s-a petrecut la mai putin de doua luni dupa ce un alt autoturism al Ambasadei SUA, condus de un puscas marin american, a fost implicat intr-un accident rutier, in urma caruia basistul trupei Compact, Teo Peter, si-a pierdut viata.

Cetateanul american Gessner Gregory Wendell (50 de ani) se indrepta, vineri seara, in jurul orei 22.30, spre Aeroportul Henri Conada, la volanul unui autoturism Toyota Landcruiser, apartinand Ambasadei SUA. Pe soseaua Bucuresti–Ploiesti, la numarul 69, soferul american a incercat sa schimbe banda de mers fara sa se asigure si a intrat intr-un Audi A4 care circula in acelasi sens.

In urma impactului, autoturismul ambasadei a fost proiectat pe contrasens, unde s-a izbit de alte doua masini, un Hyunday Terracan si un Nissan Almera. Functionarul american a murit pe loc, desi medicii sositi la fata locului au incercat resuscitarea sa timp de 40 de minute.

Soferul Hyundai-ului, Nicolae Bucur (39 de ani), si conducatorul masinii Nissan, Doina Dulgheru (42 de ani), au fost raniti.

Nici unul dintre conducatorii auto nu consumasera bauturi alcoolice inainte de a se urca la volan. Toate autoturismele implicate in accident au fost grav avariate.

Ambasada SUA: Vom colabora cu Politia

Martorii sustin ca functionarul misiunii diplomatice era insotit de doua femei. Numai ca nici una dintre acestea nu a fost de gasit la locul accidentului.

Ambasada SUA la Bucuresti a precizat ca nu poate face declaratii cu privire la accident, sustinand ca acest caz este de competenta Politiei, insa a subliniat ca se va implica in ancheta demarata de politisti pentru stabilirea circumstantelor in care s-a produs accidentul. Oficialii institutiei si-au exprimat regretul pentru moartea colegului lor si pentru ranirea altor persoane.

Cazul Teo Peter: Un artist roman mort, un puscas marin liber

La inceputul lunii decembrie 2004, un alt angajat al Ambasadei SUA a provocat un accident rutier, soldat cu moartea solistului trupei "Compact"Teo Peter. Puscasul marin Christopher van Gothen a fost scos din tara, imediat, intrucat are imunitate diplomatica.

Ancheta a fost continuata de Marina Americana, care, in urma cu cateva zile, a anuntat ca a finalizat ancheta: sergentul american nu era beat, iar vina pentru accident apartine soferului de taxi in care se afla Teo Peter si a intersectiei nesemaforizate. La numai 36 de ore de la moartea lui Teo Peter, a avut loc un alt accident mortal, produs de un cetatean american.

Acesta a omorat o batrana care se afla pe trecerea de pietoni.

Accidente provocate, in lume, de angajati ai ambasadelor americane

Angajati ai ambasadelor americane din intreaga lume au fost implicati in mai multe accidente rutiere. Nu o data, acestea au provocat adevarate scandaluri. Si asta, mai ales atunci cand a fost vorba de un autor american care a parasit locul faptei.

Unul dintre cele mai grave accidente rutiere in care a fost implicat un angajat al unei ambasade americane s-a produs anul trecut, la Belgrad.

Un membru al serviciului de paza de la Ambasada americana din Belgrad, aflat la volanul masinii sale, s-a infuriat atunci cand a fost oprit de Politie pentru ca urma sa vina coloana oficiala a presedintelui si a intrat cu autoturismul sau chiar in masina liderului sarb. Autorul american al accidentului a fost trimis in Statele Unite pentru perioada in care se desfasoara ancheta.

In noiembrie 2001, la Kiev, un angajat al Ambasadei americane a fost implicat intr-un accident rutier extrem de grav. Aflat la volanul masinii personale, acesta a incercat sa depaseasca un vehicul utilitar, a intrat pe contrasens si a lovit frontal un alt automobil. Toti cei trei pasageri ai masinii lovite si diplomatul american au murit in urma accidentului.

Pe 13 februarie 1996, un angajat al Ambasadei americane la Cairo a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens, a izbit frontal autoturismul unui om de afaceri local, dupa care s-a izbit de un stalp de la marginea drumului. Americanul a fugit de la locul faptei. Pentru ca accidentul nu s-a soldat cu victime, Politia "a uitat" de caz. (M. Pribu)

Nicoleta Livezeanu, Diana Protopopescu