Premierul Calin Popescu Tariceanu a semnat, marti, o decizie privind declasificarea contractului cu firma EADS pentru implementarea sistemului integrat de securitate a frontierei de stat, urmind ca acordul sa fie renegociat, conform unui comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.

Decizia a fost luata la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor, pentru a se asigura "accesul la continutul contractului", se precizeaza in comunicat.

"Contractul cu EADS urmeaza sa fie renegociat. Guvernul doreste sa evite suprapunerile cu programele Phare privind securizarea frontierelor si vrea ca Romania sa plateasca un pret corect", se mai arata in comunicatul Guvernului.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a inaintat, marti, spre aprobare, premierului Calin Popescu Tariceanu proiectul de decizie privind declasificarea contractului-cadru din 12 august 2004 incheiat cu EADS Deutschland GmbH, fara anexele acestuia, care isi vor pastra nivelele de clasificare anterioare.

Potrivit ministrului Vasile Blaga, contractul trebuie sa fie clar, atit pentru autoritati, cit si pentru opinia publica, acesta fiind motivul eliminarii caracterului de confidentialitate al acestuia.

Demnitarul a adaugat ca MAI va continua sa deruleze proiectul cu EADS, insa in alte conditii si la alte preturi, respectiv cele reale, in urma unei renegocieri a clauzelor contractului.

Ministrul Administratiei si Internelor a adaugat ca se impune o reanalizare a contractului, care, pe de o parte, cuprinde suprapuneri cu programele de securizare a frontierei finantate din fonduri europene nerambursabile, iar pe de alta parte, nu acopera decit sase judete de cimpie, in loc de noua, de pe viitoarea frontiera externa si linia litorala a Marii Negre, nefiind cuprinsa cea mai grea

zona, respectiv granita de nord cu Ucraina (judetele Satu Mare, Maramures, Suceava).

Contractul cu EADS, semnat de autoritatile romane in luna august a anului trecut, prevede furnizarea de echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat. Valoarea contractului este de 650 de milioane de euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 de milioane de euro.

Acest contract este una dintre cele mai controversate afaceri incheiate de Guvernul Nastase, opinia publica si presa acuzind fostul executiv ca a secretizat datele tranzactiei pentru a putea acorda contracte preferentiale unor firme apropiate de fosta putere.