Salariatii de la Uzina "Aro" din Campulung au intrat in greva foamei cu doua zile in urma. Oamenii au ajuns in pragul disperarii, dupa ce nu si-au mai primit drepturile banesti din octombrie 2004. Locuintele multora dintre ei au fost debransate de la electricitate si gaze din cauza datoriilor imense la intretinere. Altii spun ca pur si simplu nu mai au ce sa manance.

Liderii sindicali au plecat la Bucuresti pentru a solicita Guvernului un ajutor social de urgenta.

Greva foamei a inceput cu doua zile in urma. Mai intai au fost 38 de oameni care au demarat aceasta forma de protest. Ieri, altii au venit in sprijinul colegilor lor, asa ca numarul protestatarilor ajunsese deja la 80. La ora pranzului, a sosit si o echipa de medici de la spitalul din localitate, pentru a vedea cum se simt oamenii care nu mai mancasera nimic de aproape 24 de ore.

Si asta mai ales pentru ca unii dintre grevisti au varsta trecuta de 50 de ani. Un om a necesitat ingrijiri speciale dupa ce i-a crescut brusc tensiunea. Din fericire, este in afara oricarui pericol si a fost trimis acasa.

Unul dintre liderii sindicali, Constantin Arsene, care e si el in greva foamei, ne-a spus ca oamenii au ajuns la disperare. "Este un protest spontan. Muncitorii au ajuns la capatul rabdarii. Multi s-au tot imprumutat de bani sa aiba ce manca, iau produse de la magazin pe datorie, dar nu se mai poate asa. Altii au ajuns sa nu mai aiba acasa curent electric si gaze.

Au fost debransati pentru ca au acumulat datorii imense la intretinere. Cu siguranta, vor mai intra si alti salariati in greva foamei. Nu vom inceta acest protest pana cand nu ne vom primi salariile", ne-a spus reprezentantul grevistilor.

Situatia este si mai grava in cazul acelor familii unde atat sotul, cat si sotia lucreaza la aceeasi uzina, asa ca nici unul nu si-a primit de multe luni salariul. Unele familii sunt pe punctul de a-si pierde chiar si casa, fie pentru ca au datorii la intretinere, fie la banca, dupa ce au facut un imprumut pe care acum nu-l mai pot returna.

Exista chiar si voci care spun ca s-ar putea ajunge la proteste mai dure in urmatoarele zile, precum blocarea de catre grevisti a unor sosele.

Restante de 26 de miliarde de lei

Liderul sindical de la Uzina "Aro", Gheorghe Apostu, a venit ieri la Bucuresti, mai precis la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, pentru a incerca sa gaseasca o solutie, astfel incat cei 1.120 de salariati de la aceasta uzina sa primeasca un sprijin financiar de urgenta. "Totalul restantei salariale la aceasta uzina, din octombrie 2004 pana acum, este de 26 de miliarde de lei.

Oamenii au mai primit cu trei saptamani in urma niste bani, dar sume infime, de pana la 500.000 de lei. Asta, in conditiile in care salariul mediu este de patru milioane de lei", spune liderul sindical.

Opinia publica stie bine istoria de la "Aro". Uzina care produce deja celebrele masini de teren a fost privatizata in 2003, fiind cumparata de un investitor american, care ar fi trebuit sa aduca aici un capital de 3,6 milioane de dolari.

"Dar nu s-a facut aceasta investitie. Autoritatile de la Bucuresti vor incerca, prin Ambasada SUA, sa ia legatura cu acel investitor american, sa lamureasca problema. Se va incerca si varianta anularii contractului si scoaterea din nou la privatizare a fabricii, desi este o operatiune extrem de dificila", sustine Gheorghe Apostu.

Acesta ne-a spus ca a venit la Bucuresti si pentru a solicita Executivului un ajutor social de urgenta pentru salariatii care au ajuns in culmea disperarii. "Noi nu cerem nimic de pomana. Dar trebuie sa se inteleaga ca nu este vina noastra, a salariatilor, ca am ajuns in aceasta situatie.

Este vina statului roman, care n-a cascat bine ochii atunci cand a facut contractul si a privatizat uzina", a conchis liderul de sindicat.