Ai grija, Microsoft! Acesta este mesajul care vine din partea Mozilla Foundation, al carui browser open-source Firefox a ajuns la peste 25 de milioane de download-uri in 100 de zile de la lansare.

Mozilla, care a lansat versiunea 1.0 a programului in luna noiembrie a anului trecut, a anuntat ca browserul este descarcat in medie de 25.000 de persoane in fiecare zi. Grupul promoveaza acest browser ca pe o alternativa la Microsoft Internet Explorer, care a devenit o tinta predilecta a atacurilor cu virusi si a exploit-urilor.

„Ceea ce a fost doar o flacara mica acum 100 de zile s-a transformat intr-o explozie care a aratat puterea programelor open-source”, a aratat intr-un blog Blake Ross, arhitect software la Firefox.

Mozilla a dezvoltat acest program cu ajutorul donatiilor si a muncii voluntare a unei armate de programatori, multi dintre acestia fiind cooptati in baza propriei dorinte de a provoca suprematia Internet Explorer. Inainte de lansarea versiunii finale, utilizatorii au descarcat peste opt milioane de copii ale programului.

Microsoft a avut o reactie defensiva in legatura cu Internet Explorer, negand ideea ca acesta ar fi mai vulnerabil la atacuri decat alte browsere de pe piata.

Compania a facut insa o miscare surprinzatoare in aceasta saptamana, dezvaluindu-si planurile de a lansa o versiune noua de IE independent de urmatoarea versiune a sistemului de operare Windows.