PRM si Vadim Tudor se joaca de-a schimbarea si nu pacalesc pe nimeni. Insa PSD saluta schimbarea si isi pune in pericol bruma de onorabilitate abia cistigata in ultimii ani.

Ca Vadim Tudor se vrea popular si onorabil, este treaba lui si a partidului pe care il conduce. Daca un senator al Romaniei si sef de partid parlamentar vrea sa fie moderator de televiziune, din nou este treaba sa, desi suna ridicol. In definitiv, este dreptul omului sa se creada chiar si balerina, daca tine neaparat.

Important este ce se intimpla cu partidele majore si vaccinate, daca il iau sau nu in serios. Cineva numise „cordon sanitar" sistemul prin care celelalte partide au refuzat colaborarea cu C.V.T. Sistemul a functionat chiar si in confuzia din 2000, cu un PRM supraponderal.

De altfel, ce se intimpla in Romania nu este o noutate: in toata Europa partidele extremiste au o pondere minora in luarea deciziilor comparativ cu voturile obtinute, gratie tocmai sistemului de cordoane sanitare. Singura exceptie a fost Austria, dar venirea la putere acolo a unui partid extremist nu a devenit un precedent, ci a ramas o bizara exceptie, de pe urma careia tara inca trage ponoase.

Acum, Adrian Nastase, in persoana, apare cu o fotografie zimbareata pe prima pagina din „Tricolorul", de unde saluta schimbarea. Se arata convins ca PRM isi va remodela mesajul. Alti lideri ai PSD nu exclud o viitoare colaborare. Adrian Nastase are memorie scurta.

In urma cu doar citeva luni, aparea tot pe prima pagina, in revista „Romania Mare", unde se sustinea nici mai mult, nici mai putin ca exista dovezi ca face sex cu un ministru. A fost repudiata in vreun fel acea epoca de partidul de la care Nastase asteapta doar lucruri bune?

De fapt, pe ce se bazeaza optimismul lui Nastase? Vadim Tudor insusi a adus doua motivatii anemice: nu mai are timp de partid si asa crede ca e mai bine pentru strainatate. Este un fel de a umbla cu cioara vopsita prin Europa si nici macar nu incearca sa ascunda scamatoria.

L-a lasat in locul sau pe cel mai fidel si mai sters locotenent de pina acum si chiar a declarat ca va controla in continuare partidul cu mina forte. Nici urma de un grup de peremisti care sa doreasca iesirea partidului din haznaua politica prin eliminarea de facto a fondatorului.

Ocheadele pe care si le arunca reciproc Nastase si Vadim Tudor sint periculoase pentru ca sugereaza o dezertare a PSD din conventia tacita care proteja democratia romaneasca de peremism. Acelasi PSD care a reclamat PD la Internationala Socialista pentru ca s-a aliat cu PNL, partid de dreapta onorabil.

Va fi interesant cum vor motiva Adrian Severin si Victor Bostinariu la Internationala bijbiiala politica a sefului lor.