Cu cativa ani in urma, un turist maghiar era arestat la un cazinou din Australia dupa ce castigase la ruleta mari sume de bani cu ajutorul unui microcomputer ascuns in pantof. Mai multe cazinouri europene au fost fraudate in ultimele luni, prin aceeasi metoda, cu sume de milioane de euro.

Personalul de securitate al Cazinoului Star City din Sydney urmarea de cateva ore un "batranel" care parea "in mare forma": castiga sume de mii de dolari pe la diverse mese de ruleta. Unul dintre paznici a remarcat la un moment dat ca "norocosul zilei" batea in mod constant din piciorul drept, mai ales atunci cand ruleta incepea sa se invarta. Si-a anuntat imediat superiorii.

Din acea clipa, soarta nu a mai fost de partea "batranelului suspect". In clipa in care unul dintre crupieri se pregatea sa mai spuna, mecanic, pentru a nu stiu cata oara "Rien ne va plus", unul dintre jucatori a fost "luat pe sus" de catre paznicii cazinoului.

La un rapid control, s-au descoperit asupra sa cateva mii de dolari, cip-uri lipite de corp, un minuscul "aparat auditiv", iar in pantoful drept "salasluia", un micro-computer. Infractorul se numea Laszlo Sendor Kovacs, avea 59 de ani si era cetatean maghiar.

A doua zi, toata presa australiana vuia despre "pantoful maghiar", dispozitivul-minune care frauda cazinouri. Minusculul computer "ghicea" viteza ruletei si il ajuta pe Kovacs sa calculeze numarul care urma sa apara. In urma anchetei s-a stabilit ca infractorul "operase" prin toate cazinourile de pe coasta de Est a Australiei si stransese, pana in momentul arestarii, 120.000 de dolari.

O mare parte de bani, in pachete de 10.000 de dolari, fusese trimisa prin posta, catre conturi din alte tari. Era anul de gratie 2001.

POLITIA IN ALERTA. Luna trecuta, o echipa de politisti belgieni a descins la Sydney, la Cazinoul Star City. Dupa cum se arata intr-un material Daily Telegraph, mai multe cazinouri europene au fost fraudate in ultimul timp printr-o metoda care aminteste de cea folosita de cetateanul maghiar la cazinourile din Australia.

Politistii cred ca Sendor Kovacs si-ar fi perfectionat "inventia" si ca ar lucra impreuna cu un mare grup infractional, fiind vorba de fraude de milioane de dolari. Kovacs a fost chiar interogat de Politia londoneza, cu putin timp in urma, fara a se putea afla insa ceva.

GENIAL

Dupa ce a fost perchezitionat de catre personalul de securitate al Cazinoului Star City, au fost gasite asupra lui Sendor Kovacs mai multe dispozitive hardware prin care frauda cazinourile. Astfel, in clipa in care microcomputerul din pantoful drept era actionat, acesta transmitea un "mesaj" catre un minuscul aparat wireless fixat in ureche.

Acest mesaj "ghicea" viteza cu care se invartea roata, ajutandu-l astfel sa calculeze numarul care urma sa iasa. Ferindu-se sa dea si alte detalii despre modul de functionare a "dispozitivului-minune", oficialii cazinoului au mai precizat faptul ca Laszlo mai avea lipite pe corp niste cipuri.

BANUIELI

"Nu suntem siguri ca este vorba de Sendor Kovacs, dar avem mai multe motive sa credem ca s-au folosit metode asemanatoare pentru a frauda mai multe cazinouri cu sume de milioane de dolari. Cu siguranta sunt mai multe persoane implicate in aceste actiuni"

Oficiali ai Politiei belgiene