Omar Hayssam, fratele sau, Mohamad, Emile Raja El Assal, Gheorghe Iosif si Mihai Nasture sunt acuzati de bancruta frauduloasa, crima organizata si spalare de bani.

Procurorii au aratat ca Hayssam si Iosif (vicepresedinte al Consiliului de Administratie) au vandut activele societatii, indeosebi terenuri, mai multor firme controlate tot de sirian, chipurile pentru a face rost de bani sa plateasca obligatiile catre stat. Acestia au folosit banii in cu totul alte scopuri, astfel ca Foresta SA a ajuns in scurt timp in pragul falimentului.

Se regleaza si conturile lui Nasture

Mai mult, in vara lui 2001, Hayssam a conceput un sistem comercial fictiv prin care una dintre firmele sale, SC Best Wood SRL, a inregistrat contabil achizitia fictiva a unui utilaj de 77 miliarde de lei si care apoi a fost vandut firmei Foresta SA. Manevra a fost necesara intrucat Best Wood a achizitionat mai multe active de la respectiva societate pe care trebuia sa le plateasca.

In ceea ce-l priveste pe Mihai Nasture, cumnatul lui Hayysam, acesta este acuzat ca si-a pus la dispozitie conturile personale si firmele in cadrul carora a fost asociat/administrator pentru a fi spalati banii negri si a intocmit documente pentru a da o aparenta licita acestor sume.

Procurorii au cerut ieri Tribunalului Bucuresti emiterea de mandate de arestare pe numele celor cinci, dar in lipsa pentru Mohamad Omar, fugit din tara.

Patru dosare penale, pe masa procurorilor

Afaceristul romano-sirian este cercetat in prezent in patru dosare penale, toate aflate la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Primul dintre ele, in baza caruia a si fost arestat, este cel in care a prejudiciat firma Volvo Truk Corporation cu 1,8 milioane de dolari. In cel de-al doilea, Hayssam este acuzat de nereguli cu privire la SC Foresta SA.

Nehoiu, pe care a prejudiciat-o cu zeci de miliarde de lei.

Intr-un alt dosar, inregistrat sub numarul 540/P/2005, procurorii fac cercetari preliminare sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

Anchetatorii au precizat ca, in urma masurilor specifice de monitorizare a activitatilor infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam au rezultat indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak.

In fine, in cel de-al patrulea dosar se cerceteaza modul in care a fost privatizata Intreprinderea de Piese Radio si Semiconductoare Baneasa SA, care a fost cumparata de Societatea Ogharit Trading Co. din Siria, firma ce-i apartine lui Hayssam.

Initial, ancheta a fost inceputa de Parchetul National Anticoruptie, insa, la inceputul lui 2004, si-a declinat competenta in favoarea PICCJ intrucat nu au fost constatate fapte de coruptie, ci alte ilegalitati care nu intra in aceasta sfera.

Comisia SRI s-ar putea autosesiza

Deputatul liberal Titu Gheorghiof, membru in Comisia parlamentara comuna pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii, a declarat ieri ca este posibil ca aceasta comisie sa se autosesizeze in legatura cu cazul Omar Hayssam.

"Am putea cere SRI sa ne transmita o informare de cand a avut in atentie acest caz, pe ce riscuri si vulnerabilitati, si daca informatiile furnizate au fost valorificate de institutiile beneficiare", a precizat deputatul PNL.

El a mentionat ca, potrivit legii, Comisia parlamentara controleaza si supravegheaza activitatea serviciului condus de Radu Timofte si nu ii sunt oferite informatii distincte pentru fiecare caz in parte.

Senatul a bagat trei miliarde in firma "fratelui" Omar

Legatura dintre firma City Center, al carei actionar este si sirianul Omar Hayssam, si Senatul Romaniei a pus in miscare actuala conducere a acestei Camere.

Reprezentantii noii Puteri au tinut sa scoata in evidenta relatia lui Hayssam cu fostul partid de guvernamant si modul in care firma sa a primit contractul cu Senatul Romaniei.

Secretarul general al Camerei Superioare a Parlamentului, Dan Vasiliu, a precizat ca este vorba despre rularea a trei miliarde de lei din 2001 pana in prezent. Aceasta suma a fost platita de Senat pentru inspectia tehnica, reparatii curente si eventual piese de schimb care trebuiau inlocuite la autoturismele Cielo folosite de parlamentari.

Vasiliu a explicat ca au fost trimise oferte catre cinci firme din domeniu, insa doar cea a lui Hayssam si inca una au raspuns.

"Am mari dubii, intrucat exista suspiciunea unei intelegeri intre cele doua firme", a declarat Dan Vasiliu.

El a precizat ca in cel mai scurt timp va organiza o noua licitatie pentru incheierea contractului de servicii pentru parcul auto al Senatului.

La randul sau, vicepresedintele Senatului, Radu Berceanu, a declarat ca va cere in Biroul Permanent rezilierea contractului cu City Center. In plus, democratul a precizat ca, in cazul in care verificarea chestorilor in privinta contractului nu va functiona, va cere infiintarea unei comisii senatoriale de ancheta.

Chestorul Senatului Nicolae Vlad Popa a declarat ca in incheierea contractului cu City Center "este vorba de aplicarea unor hotarari de partid". "E evident ca intre firma lui Omar si PSD a existat o legatura foarte buna", a adaugat Popa.

El a precizat ca ii va cere secretarului general sa verifice daca facturarea celor trei miliarde de lei este justificata si "daca nu exista cumva bani luati de la bugetul Senatului fara temei".

In schimb, reprezentantii fostei Puteri au declarat pe tema contractului dintre City Center si Parlament ca nu cunosc problema.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a promis ca va verifica a aceasta chestiune.