Restituirea in natura a cat mai multor imobile nationalizate, dublata de despagubiri echitabile pentru fostii proprietari care nu isi mai pot recapata casele reprezinta principalele idei ale proiectelor pregatite de grupul interministerial de lucru creat in acest scop.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, desemnat de primul-ministru sa conduca respectivul grup, ne-a prezentat continutul celor patru proiecte de lege care vizeaza imobilele nationalizate.

Modificarea legislatiei privind imobilele nationalizate inseamna redactarea unui proiect de lege privind modificarea Legii 10/2001 - Legea caselor nationalizate, schimbarea Legii 501/2002 privind cultele religioase, Legii 66/2004 privitoare la proprietatile minoritatilor nationale. Un al patrulea proiect de lege se refera la regimul despagubirilor.

Sediile partidelor - primele retrocedate

Destinatia acestor imobile urmeaza sa fie pastrata temporar, a precizat Bogdan Olteanu. Pentru scoli si spitale destinatia va fi pastrata timp de cinci ani, pentru alte institutii publice - pana la trei ani, pentru partide si ambasade - un an de zile.

In tot acest rastimp chiria va fi platita proprietarilor de drept, si nu statului. In cazul partidelor, primariile ar urma sa le asigure noi sedii.

Bogdan Olteanu spune ca sediile partidelor din casele nationalizate pot fi restituite pentru ca nu au fost cumparate de acestea, fiind in litigii.

De exemplu, in categoria imobilelor care ar putea fi restituite se numara, potrivit lui Bogdan Olteanu, sediul PSD din bulevardul Kiseleff, sediul PNL sector 5 sau sediul PNL Bacau.

Bogdan Olteanu a precizat insa ca statul nu poate restitui, prin modificarea legislatiei, decat imobilele pe care le are in proprietate, si nu pe cele cumparate in baza unor legi anterioare de fostii chiriasi. In aceste cazuri statul poate plati despagubiri sau fostul proprietar se poate adresa justitiei.

Sedii noi pentru scoli si spitale

Intre timp, statul urmeaza sa foloseasca banii pe care altfel i-ar fi dat pentru despagubiri ca sa investeasca in constructia de noi sedii pentru institutiile publice respective.

Potrivit lui Bogdan Olteanu, se lucreaza si la identificarea unor resurse financiare internationale - din partea Bancii Mondiale, BEI, BERD - care sa sprijine construirea unor cladiri noi cu destinatiile respective.

Au fost prevazuti cinci ani pentru scoli si spitale pentru ca autoritatile sa aiba timp sa identifice sursele financiare pentru construirea noilor imobile.

Bogdan Olteanu spune ca in ecuatie vor intra si "destul de multe sedii ale parchetelor" care vor face obiectul restituirilor si urmeaza sa se construiasca alte sedii.

El spune ca sistemul este cel mai eficient pentru ca exista spitale, parchete scoli care oricum necesita cheltuieli: "Trebuie sa-l despagubesti (pe proprietar - n.n.) si sa pastrezi cladirea si sa o renovezi sau sa construiesti o cladire noua, oricum trebuie sa cheltuiesti niste bani. Dar in felul acesta platesti niste bani si respecti un principiu".

Vor fi restituite si bisericile

Va fi modificata si Legea 501/2002 privind retrocedarile catre comunitatile religioase. Si aceasta pentru ca "era o lege absolut naucitoare - prevedea ca li se restituie imobilele, mai putin bisericile". De fapt, se restituiau doar bunurile imobile, compuse din constructie si din terenul aferent.

In consecinta, prin noul proiect se prevede restituirea lacaselor de cult aflate in proprietatea statului. De asemenea, vor fi restituite terenurile intravilane libere si bunurile mobile, obiecte de cult, carti. De asemenea, printr-o alta lege vor fi restituite bunurile minoritatilor nationale: azile de batrani, scoli, biblioteci.

Despagubiri in actiuni cotate la bursa

Fostii proprietari care nu isi primesc imobilele in natura pentru ca statul nu le mai poate restitui, asupra lor producandu-se efectul legilor de pana acum, vor primi despagubiri. Proiectul initial al PSD care insa nu a fost trimis in Parlament prevedea despagubiri pe zece ani in rate.

S-au vehiculat diverse variante despre primirea unor actiuni la firme falimentare si pana la urma nu a primit nimeni nici o despagubire. Bogdan Olteanu sustine ca a gasit solutia: "Noi o sa cream un vehicul financiar care sa cuprinda actiuni ale statului la societati bune si vom da celor indreptatiti la despagubire titluri de participare la acest vehicul financiar care va fi cotat la bursa.

Si asta inseamna ca din ziua in care esti cotat pe bursa iti iei banii, nu trebuie sa mai astepti. Sau poti sa ramai actionar acolo si sa-ti primesti la sfarsit de an dividendele ca in orice participare la bursa."

Evaluarea proprietatilor care vor face obiectul despagubirilor nu se va mai face de catre autoritatile locale, ci de societati de evaluare autorizate care vor raspunde pentru sumele pe care le stabilesc.

"Pana acum aceasta treaba o facea un functionar din primarie si la cateva milioane salariu il dadeai in judecata, nu ajungea niciodata sa plateasca despagubiri, in timp ce societatile de evaluare sunt asigurate potrivit legii. Repartizarea evaluarilor catre evaluatori se va face in mod aleatoriu pe calculator.

In acest fel s-ar elimina posibilitatile de corupere a functionarilor care s-ar ocupa de repartizare", a explicat Bogdan Olteanu. Valoarea actiunilor care va fi acordata drept despagubiri este estimata la cateva miliarde de dolari.

Autoritatile care nu isi indeplinesc obligatiile vor fi amendate si vor plati despagubiri.