ANRC a supus consultarii publice pe pagina sa de Internet proiectul deciziei presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii privind impunerea de obligatii furnizorului cu putere semnificativa pe pietele relevante specifice cu amanuntul.

In urma identificarii a 10 piete relevante specifice cu amanuntul, ANRC a desemnat la sfarsitul anului 2004 compania Romtelecom ca fiind furnizor cu putere semnificativa pe 9 din cele 10 piete, urmand sa i se impuna obligatii specifice conform prevederilor legale.

Pe cea de-a zecea piata, piata apelurilor la puncte fixe catre retele publice de telefonie mobila pentru persoane juridice, ANRC a realizat o analiza de piata suplimentara in urma careia a supus consultarii publice pana la data de 9 mai 2005 proiectul de decizie prin care S.C. Romtelecom S.A.

este desemnata ca avand putere semnificativa pe aceasta piata.

Prezentul proiect de decizie supus dezbaterii publice urmareste consultarea cu industria de profil in vederea impunerii unor remedii pe pietele specifice cu amanuntul care sa previna atingerea drepturilor utilizatorilor finali sau impiedicarea dezvoltarii concurentei.

Preselectarea transportatorului permite abonatilor furnizorului cu putere semnificativa pe piata cu amanuntul sa opteze ca toate sau numai anumite categorii de apeluri sa fie transportate de un alt furnizor de servicii, preselectat (in urma incheierii unui contract dedicat), fara a fi necesar ca abonatul sa formeze un indicativ individual de selectare

a transportatorului la fiecare apel. Pentru a facilita concurenta pe piata, ANRC va solicita companiei Romtelecom ca procedura de preselectare a transportatorului sa fie functionala pana la jumatatea anului 2006.

Pentru a preveni conditionarea achizitiei unor servicii suplimentare (conditionarea serviciilor de acces de achizitionarea de minute), S.C. Romtelecom S.A.

va avea obligatia de a oferi utilizatorilor finali cel putin un tip de abonament fara credit sau minute incluse astfel incat utilizatorii finali care doresc sa achizitioneze servicii de acces de la S.C. Romtelecom S.A. si apeluri de la furnizorii alternativi sa aiba aceasta posibilitate.

Pentru monitorizarea indeplinirii obligatiilor referitoare la orientarea pe costuri a tarifelor, ANRC propune impunerea in sarcina S.C. Romtelecom S.A. a obligatiei de a implementa un sistem de evidentiere contabila a costurilor pentru serviciile furnizate pe pietele relevante specifice cu amanuntul.

Printre serviciile furnizate pe pietele relevante specifice cu amanuntul ce vor fi identificate in cadrul situatiilor financiare separate se numara: abonamente persoane fizice/juridice, apeluri locale/nationale in reteaua operatorului, apeluri locale/nationale catre alte retele publice de telefonie fixa, servicii dial-up si ISDN pentru

acces la Internet, apeluri internationale (separate in functie de zona de destinatie a apelului), apeluri catre retele publice de telefonie mobila.

Detalierea serviciilor se va opera inclusiv in cadrul situatiei financiare intocmita pentru anul 2004 si va fi transmisa ANRC in cel mult 4 luni de la data publicarii situatiilor financiare anuale reglementate de legislatia financiar-contabila.