Dupa ce a sustinut repetat ca sistemul sanitar nu se afla in situatie de criza, ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, recunoaste acum ca o asemenea criza exista si ca bolnavii sunt "ostatecii nevinovati ai celor care vor sa-si incaseze profiturile de anul trecut".

Dar, tot acesta spune ca ministerul a gasit pe langa vinovati si solutiile ce vor duce la deblocarea situatiei.

Ministrul sanatatii arunca vina pentru criza din sistem pe furnizorii de materiale sanitare si de medicamente - cei care au si sistat de luni livrarea de produse, atat pentru spitale cat si pentru farmacii.

Este o criza provocata in goana dupa bani, de cei care fac profit din sanatatea romanilor, spune ministrul Cinteza.

"Cei care au generat acest moment de tensiune sunt cei care fac afaceri in zona sistemului sanitar in Romania. Dorinta lor de a-si vedea definitivat profitul pune in pericol viata tuturor bolnavilor, blocarea intregului sistem sanitar pe care actiunea lor doreste sa o faca."

"Totul tine doar de ideea de a putea sa-si vada siguranta profitului si nu de faptul ca ei nu pot sa functioneze", spune ministrul Mircea Cinteza.

Ministrul sanatatii anunta insa ca a gasit antidotul pentru blocajul din sistem.

S-a dat ordin ca incepand de luni, compania Unifarm, apartinand Ministerului Sanatatii, sa livreze seringi, ace si alte materiale sanitare catre spitalele care au stocuri diminuate.

Tot de astazi, spitalele au voie ca, in limita banilor pentru mai si iunie, sa faca propriile achizitii de la furnizorii care nu sunt parte la aceasta actiune de blocaj.

"Ministerul Sanatatii va incepe discutiile pe care le-a amanat din dorinta de a nu perturba sistemul sanitar, dar acum constatam ca aceasta actiune poate sa amelioreze libera concurenta si libertatea sistemului sanitar.

Deci, convorbiri cu mari firme de distributie europene, doritoare sa intre piata romaneasca", mai spune domnul Cinteza.

Cat priveste sistarea livrarii de medicamente, Mircea Cinteza a declarat ca masura este pripita, neintemeiata si injusta, pentru ca mare parte din datorii au fost angajate de spitale in afara bugetelor aprobate, insa cu complicitatea tacuta intre distribuitori si guvernantii PSD.

Cu toate acestea, precizeaza ministrul sanatatii, datoriile care au fost facute peste prevederile bugetare fac obiectul unei legi votata de actualul Guvern, ce urmeaza a fi promulgata si care va permite plata legala a datoriilor nelegale.

Nu pot fi insa platite anul acesta, mai spune domnul Cinteza, ci in 2006, pentru ca ele nu au fost prevazute in bugetul pe anul 2005, buget intocmit de guvernul Nastase.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Dragos Dinu, spune insa ca in Romania nu ar exista alternativa viabila pentru sustinerea sistemului.

Iar pe de alta parte, ar fi absurd sa se vorbeasca de un interes al furnizorilor pentru profit imediat:

"Nimeni nu mai vorbeste de profit in momentul acesta. Stim ca este o gaura enorma in buget. Deja se incearca a fi aruncata pe anul viitor si atunci iarasi vom greva bugetul si nu vom mai iesi niciodata din aceasta perpetua rostogolire a datoriilor.

Deci, undeva la un moment dat, trebuie fiecare dintre cei implicati sa isi asume responsabilitatea si sa vina cu o solutie viabila".

Dragos Dinu spune totusi ca in nici un caz nu va renunta la discutii si negocieri cu Ministerul Sanatatii si ca luni va fi cunoscut oficial punctul de vedere comun al producatorilor, distribuitorilor si al farmaciilor.