Mohammad Munaf era un simplu om de casa al lui Hayssam Omar. Nu era bogat, deci nu putea sponsoriza calatoria in Irak a trei jurnalisti romani. Munaf a devenit ghid si s-a ocupat de asa-zisa securitate a jurnalistilor tot la ordinele lui Omar. Cotidianul „Averea" a luat legatura cu mai multi fosti parteneri ai lui Omar Hayssam, care l-au cunoscut si pe Mohammad Munaf.

Ei doresc sa-si pastreze anonimatul din doua motive: frica de razbunarea araba si ultimatumul autoritatilor : „Daca vreti sa mai recuperati ceva din prejudiciu, nu vorbiti cu presa!". Din relatarile lor reiese ca Munaf era un om de paie, folosit de Omar pentru comiterea de ilegalitati.

„Mohammad Munaf nu este om de afaceri si nu avea el bani sa sponsorizeze calatoria a trei jurnalisti in Irak. De cate ori

l-am vazut, Munaf era imbracat in tricoul cu care l-ati vazut si dumneavoastra in primele imagini, la televizor, cu rapirea lor. O fi existand pe numele lui Munaf zeci de firme, cu cifre de afaceri de sute de miliarde de lei, dar adevaratul proprietar era Omar. In timp ce Munaf umbla cu acelasi tricou, Omar se imbraca numai cu haine de firma.

Noi am facut afaceri cu Omar in urma cu ceva ani si era cat pe ce sa ne traga o teapa de peste doua milioane de dolari. Norocul nostru, ca a mai avut nevoie de noi si asa am reusit sa recuperam banii ... Munaf era un om linistit, chiar cuminte. Statea tot timpul langa Omar. Cand Omar avea nevoie de acte, de bani, de contabilitate ii spunea „Du-te, tu Munaf, si adu-mi asta sau asta".

Ori de cate ori am venit la Omar, la Bucuresti, il gaseam si pe Munaf langa el. Atunci nu stiam ca Omar isi trecuse toate firmele de cherestea pe numele lui Munaf. Am aflat intamplator. Munaf semna actele, asa cum ii spunea Omar. Era un executant, un lucrator obisnuit. In caz de ceva, Munaf raspundea pentru ca el semna actele.

N-a avut incotro, trebuia sa lucreze pentru Omar pentru ca era sarac si avea copii. Eu cred ca-l da in primire pe Omar, pentru ca isi cam batea joc de el, il umilea".

„Munaf s-a implicat in rapirea jurnalistilor la comanda lui Omar. In ultima zi de libertate al lui Omar, am fost la el, la firma. Era ghebosat, terminat. Atunci i-am spus: „Omar, daca nu esti implicat in rapirea jurnalistilor, tai-o din Bucuresti cateva zile. Du-te si recreaza-te, odihneste-te". Atunci, el a dat din cap, spunand ca e prea tarziu pentru ca a vorbit public de rascumparare.

„Este greseala vietii mele, pentru ca m-am luat dupa prostul meu de avocat. El m-a sfatuit sa spun de telefonul primit de la rapitori si de rascumpararea de patru milioane de dolari". Apoi, nu a mai vrut sa vorbeasca despre jurnalisti. A vorbit insa de cumnatul sau, de Nasture.

Omar ne-a spus ca a transferat un milion de dolari in contul lui Nasture (arestat preventiv-n.red.) si ca procurorii au pus sechestru pe bani. Era foarte suparat ca nu putea umbla la banii aia. Probabil avea nevoie de ei. Nu a vrut sa spuna pentru ce. Luase de pe birou pozele cu el si cu Adrian Nastase , cu Ion Iliescu, cu Nicolae Vacaroiu si cu Valer Dorneanu. Se pozase cu toti.

El cu pozele astea se lauda mereu. Ca sunt prieteni si ca el poate sa faca ce vrea in Romania. Are el acolo, la domeniul City Center de langa Casa Scanteii din Bucuresti, un birou mare. Acolo, are baie cu sauna, are si o bucatarie si o camera cu canapea pentru odihna. El statea acolo si noaptea, uneori.Stiu ca am fost acolo si la miezul noptii, cand ne-a chemat el.

Avea secretare si in schimbul de noapte. Acum sta fara secretare si fara sauna".

„Munaf avea zeci de firme pe numele sau, in principal de cherestea, dar si din agricultura. Cheresteaua o obtineau de la Romsilva. Avea si de la filiala Bacau, si a avut cherestea si de pe la Harghita si Covasna. Era favoritul lor, pentru ca el cotiza cu bani la PSD. Si era si membru important la partid, la PSD Sectorul 1, unde presedintele organizatiei dadea telefoane, inclusiv la judecatori.

Un exemplu este Crihana de la Galati, pacalit de Omar cu peste un million de dolari. Acolo a dat telefon, la judecatori, chiar Miki Spaga si s-a dat solutie favorabila lui Omar. Munaf era om de paie. Pus sa semneze cecuri si sa jongleze cu banii. Semna intotdeauna in prezenta lui Omar. Si viramentele externe, Munaf le facea tot in prezenta lui Omar.

Ca si cumnatul sau, Mihai Nasture ( arestat preventive-n.red). Pe cumnat

l-a pus sa semneze acte pentru returnari de TVA. Omar a incasat ilegal TVA de sute de miliarde de lei, pe exporturi fictive si pe investitii fictive. Omar avea pusa pe roate o adevarata fabrica de bani pe spinarea statului si pe spinarea naivilor, cum era acest Crihana sau Dinu Constantin sau Popaliciu si altii ca ei.

Dupa ce garanta afaceri cu grau, gaja graul respectiv unei firme din reteaua sa, dar cu un patron arab inexistent. Prinde orbul, scoate-i ochii! Au ramas cu ochii in soare.

Munaf si fratii lui Omar faceau rost de arabi intrati in Romania si care aveau nevoie urgenta de bani, pentru minima existenta. Acestia acceptau imediat sa fie patroni de firma. Aveau numele arabilor de la Politie. Aveau legaturi cu Politia, la nivel inalt, care le livra astfel de nume de arabi intrati in tara. Tot dvs.

ati scris ca fiul sefului Politiei Romane era partener de afaceri cu fratele lui Omar. Erau protejati. Acum i-au izolat pe jurnalisti, sa nu povesteasca cum au fost sponsorizati de Omar".