Millenium BCP, cea mai importanta banca portugheza listata la bursa, a anuntat, marti, ca va depune o oferta pentru preluarea unui pachet majoritar de actiuni la Banca Comerciala Romana (BCR), transmite Reuters.

Presedintele executiv al bancii, Teixeira Pinto, a declarat ca BCR este considerata de interes strategic si ca Millennium ar prefera sa obtina controlul unic asupra celei mai mari banci din Romania. "Dorim sa obtinem controlul asupra bancii. Millennium nu se va implica intr-o operatiune in care nu poate avea pozitia dominanta", a spus Pinto, citat de Mediafax.

Analistii estimeaza ca statul roman ar putea obtine 1,5 miliarde de euro prin vanzarea pachetului majoritar la BCR. Comisia de privatizare a BCR a anuntat la 14 iulie ca a acordat avizul pentru zece din cele 11 institutii care au depus scrisori de interes in urma cu o saptamana si a respins participarea consortiului format din Texas Pacific si Citigroup Venture Capital International.

Institutiile financiare care intra in cursa de preluare a BCR sunt Fortis, Milennium Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa, Deutsche Bank AG, Erste Bank AG, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN AMRO. In urmatoarea etapa a privatizarii, investitorii care au primit avizul vor intra in data-room si vor depune ofertele financiare pana la data de 19 septembrie.

Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune la Banca Comerciala Romana (BCR), fie o participatie de 61,8825%. Comisia de privatizare estimeaza ca desemnarea castigatorului si semnarea contractului va avea loc pana la 21 noiembrie.

Banca Millennium a realizat in prima jumatate a anului un profit de 302,9 milioane de euro (363,2 milioane de dolari), cu 21% peste castigul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net obtinut din dobanzi in prima jumatate a anului a fost de 785,3 milioane de euro, peste cel de 668,4 milioane de euro obtinut in urma cu un an.

"Pe ansamblu, banca a obtinut rezultate bune, iar profitul a confirmat estimarile", a spus Pablo Beldarrain, analist la Morgan Stanley. Analisti intervievati de Reuters estimasera ca banca va obtine in primul semestru un profit net de 316 milioane de euro si un profit net din dobanzi in valoare de 576 de miloane de euro.