Guvernul de la Chisinau a adoptat in regim de urgenta, la initiativa presedintelui Vladimir Voronin, hotararea de a anula sanctiunile economice impuse acum un an autoproclamatei republici moldovenesti nistrene.

Potrivit presedintelui Voronin, citat de Moldpres, evenimentele care au avut loc pe parcursul unui an justifica decizia Chisinaului de a anula blocada economica.

In primul rand, a spus presedintele, a fost adoptata Legea cu privire la autonomia Transnistriei, in care sunt stipulate potentialele libertati economice ale regiunii nistrene.

Iar autoritatile de la Kiev nu mai sunt ostile sanctiunilor, asa cum erau acum un an. Prin decizia Cabinetului de Ministri al Ucrainei, condus de Iulia Timosenko fluxul de marfuri din Republica Moldova si Transnistria in Ucraina se poate face doar in cazul in care actele vamale au stampila Chisinaului.

De asemenea autoritatile vamale ale Ucrainei vor lasa sa treaca marfurile din regiunea nistreana doar prin punctele vamale controlate de catre autoritatile Republicii Moldova.

Si, un alt motiv, potrivit presedintelui Voronin, care a determinat Chisinaul sa anuleze sanctiunile economice impuse regiunii nistrene este sprijinul pe care Uniunea Europeana il va acorda, incepand din toamna acestui an, in monitorizarea segmentului transnistrean al granitei moldo-ucrainene.

Deci, autoritatile de la Chisinau au restabilit regimul de inregistrare provizorie a agentilor economici transnistreni. Potrivit hotararii Guvernului, certificatele de provenienta a marfii vor fi eliberate doar agentilor economici care s-au inregistrat in Republica Moldova.

Sanctiunile economice au fost impuse regiunii separatiste nistrene de catre Republica Moldova acum un an, la 1 august, ca urmare a campaniei de inchidere fortata a scolilor romanesti cu predare in limba romana cu alfabet latin din Transnistria.