La ultima sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, membrii consiliului s-au aratat indignati de comunicatul ministrului de Externe Razvan Mihai Ungureanu, care a decis ca „avand in vedere sansele reale ale candidatilor“, „nu este oportuna promovarea unui candidat roman“ pentru a ocupa un post de judecator la Curtea Penala Internationala.

Comentand in plen refuzul scris al MAE, unii membrii ai CSM au calificat gestul ministrului de Externe „rusinos“ si „jenant“, concluzionand ca nu se arata respectul cuvenit unei oportunitati pentru Romania de a avea un inalt magistrat la Curtea Penala Internationala.

Reactia lui Ungureanu a fost pe masura comentariilor de la CSM.

Raspunsul negativ al sefului diplomatiei romane a venit ca urmare a Hotararii nr. 190 din 25 mai 2005 a CSM, care a propus Ministerului Afacerilor Externe trei candidaturi pentru Curtea Penala Internationala, in persoana judecatorilor Floarea Grosu de la Curtea de Apel Targu Mures, Liliana Preda, de la Tribunalul Bistrita si Gabriel Tanasescu, de la Judecatoria Ploiesti.

In replica la reactiile unor membrii ai CSM, relatate de „Averea“, MAE ne-a trimis ieri un comunicat in care isi justifica refuzul dat.

Explicatiile MAE constituie o acuza fara precedent adusa CSM, pentru faptul ca pentru o functie cu o atat de mare responsabilitate pe plan international, a propus trei nume de judecatori „fara experienta profesionala necesara pentru a ocupa cele mai inalte functii“.

Din comunicatul MAE mai rezulta ca CSM a tratat cu maxima usurinta o problema foarte importanta, de o maniera care face ca nici unul din cei trei judecatori propusi sa nu aiba vreo sansa de a ocupa un post pentru Curtea Penala Internationala si care sa puna sub semnul indoielii credibilitatea tarii noastre in acest demers.

Iata motivatiile MAE: „Criteriile pentru alegerea in calitate de judecator la CPI sunt precise si exigente. Candidatii trebuie sa aiba competente recunoscute in dreptul penal si al procedurii penale, cu experienta relevanta ca judecator (...) sau experienta relevanta intr-o profesie juridica de interes pentru activitatea Curtii.

Candidatii care au avut succes cand au candidat pentru un asemenea post, detineau functii in cadrul celor mai inalte instante ale statului din care proveneau, precum si o experienta relevanta in cadrul unor instante si organizatii internationale, avand deci si o recunoastere in plan international.

Candidaturile propuse de CSM au fost analizate din perspectiva criteriilor sus-mentionate, rezultand faptul ca cei trei potentiali candidati nu se incadreaza in profilul unui candidat de succes, neavand experienta necesara pentru a ocupa cele mai inalte functii judiciare in plan intern (exemplu: pentru a fi judecator in cadrul CSJ, Curtii Constitutionale etc.

) si nici experienta relevanta pe plan international (nu au detinut nici un fel de functii in cadrul vreunei instante internationale).

Dincolo de buna pregatire si profesionalismul celor trei candidati, pe care MAE nu le-a pus in nici un moment la indoiala, a rezultat, in comparatie cu profilul celorlalti candidati, ca nici una din candidaturile propuse de CSM nu are sanse reale de succes.

In consecinta, MAE a decis sa nu promoveze nici o candidatura, in contextul in care un probabil insucces al respectivei candidaturi ar fi fost de natura sa afecteze credibilitatea participarii Romaniei la Curtea Penala Internationala si relatia cu aceasta instanta internationala“.