NASA a lansat, astazi, o sonda cu o greutate de doua tone, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), de la Centrul Spatial Kennedy din Florida. Lansarea sondei a fost amanata de doua ori, miercuri si joi, din cauza unor defectiuni.

MRO, un proiect de peste 500 de milioane de dolari, este dotat cu sase instrumente de o precizie fara precedent, pentru a analiza Planeta Rosie, de la stratul superior al atmosferei sale pana la alcatuirea interioara. Trei dintre aceste instrumente vor fi folosite pentru a studia originile apei care ar fi existat in trecut pe Marte.

Mars Reconnaissance Orbiter se va alatura altor trei sonde aflate pe orbita lui Marte, doua americane - Mars Global Surveyor si Mars Odyssey - si una europeana - Mars Express -, dar se va afla pe o orbita cu 20% mai aproape de suprafata planetei.

Sonda trebuie sa ajunga in apropierea lui Marte in 2006 si isi va reduce progresiv viteza pentru a se inscrie pe o orbita la aproximativ 313 kilometri deasupra planetei incepand din luna noiembrie a aceluiasi an.

Misiunea stiintifica a lui MRO va dura 25 de luni si va completa informatiile furnizate de celelalte sonde aflate pe orbita lui Marte si de cei doi roboti, Spirit si Opportunity, care se afla de un an si jumatate pe Planeta rosie.