Presedintele PSD, Mircea Geoana, a felicitat, sambata, la Constanta, in numele partidului, intelepciunea si echilibrul de care presedintii consiliilor judetene din toate partidele au dat dovada cand au semnat Documentul de Pozitie, prin care au respins modificarile la Legea administratiei locale.

"Salutam faptul ca la nivelul consiliilor judetene exista o intelegere importanta a nevoii de stabilitate politica, de o relatie echilibrata intre putere si opozitie", a afirmat, intr-o conferinta de presa, liderul PSD.

Geoana a anuntat ca liderii PSD se alatura pozitiei exprimate de toti presedintii consiliilor judetene, conform careia aceasta incercare a actualei puteri de decapitare a conducerilor consiliilor judetene, prin modificarea Legii 215/2001 a administratiei publice locale, este un lucru daunator, afectand echilibrul politic si nevoia de depolitizare si profesionalizare a administratiei publice

locale.

El a anuntat ca se lucreaza la un proiect al opozitiei pe teme de administratie publica, sub coordonarea lui Adrian Nastase.

"Suntem dispusi ca atunci cand Guvernul va veni cu pachetul de legi sa avem o consultare, chiar si o negociere, intre Putere si Opozitie, pentru a putea ajunge la o pozitie convergenta, pe o tema fundamentala", a spus Geoana.

Pe de alta parte, Mircea Geoana a declarat ca PSD este dispus sa colaboreze cu Puterea la finalizarea pachetului de legi privind reforma in administratia publica locala.

Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), din care fac parte si membri ai partidelor aflate la putere, s-a pronuntat, vineri, impotriva intentiei Guvernului de a modifica Legea administratiei publice locale, prin schimbarea regulilor de revocare a presedintilor si vicepresedintilor de CJ.

Presedintii consiliilor judetene au cerut si schimbarea unei legi, adoptata in acest an, prin care li s-au retras pasapoartele diplomatice.

Presedintii si vicepresedintii de consilii judetene, indiferent de culoarea politica, prezenti, vineri, la Mamaia, la Adunarea Generala a UNCJR, au semnat un Document de Pozitie in atentia Guvernului si Parlamentului in care solicita ca proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale sa intre in dezbaterea Parlamentului, cu respectarea procedurii de consultare a structurilor

asociative, iar prevederile referitoare la conditiile de eligibilitate si de revocare a presedintilor, vicepresedintilor si a viceprimarilor sa isi produca efectele incepand cu anul 2008.

Cel mai grav efect al promovarii unui asemenea proiect din partea actualei administratii centrale va fi crearea unui climat general de instabilitate in administratia locala, a declarat presedintele UNCJR, Liviu Dragnea (PSD), presedintele CJ Teleorman.

In Documentul de Pozitie, UNCJR mai propune ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot direct, uninominal, prin armonizarea, in consecinta, a legislatiei.

Documentul este semnat de mai putin de 32 de lideri ai CJ. Unii dintre cei care au semnat sunt reprezentanti ai puterii, cum ar fi presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu (PD), presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot (PNL), presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc (PD), sau presedintele CJ Harghita, Levente Bunta (UDMR).