O parte din scenele sfasietoare de la evacuarea coloniilor din Fasia Gaza au fost atent regizate, pentru a soca opinia publica.

Armata israeliana a procedat ieri la evacuarea ultimei din cele 21 de colonii evreiesti din Fasia Gaza, cea de la Netzarim. Familiile din aceasta colonie au incheiat un acord cu armata, acceptand sa plece fara a opune rezistenta, imediat dupa rugaciunile de pranz.

Incepand de astazi, trupele israeliene mai au de evacuat patru colonii din Cisiordania, ultimele ce vor fi abandonate in baza planului unilateral de retragere al premierului Ariel Sharon.

Operatiunile de evacuare a colonilor israelieni din Fasia Gaza s-a desfasurat sub privirile lumii intregi gratie sutelor de ziaristi care s-au aflat in zona, in ultimele zile.

Constienti de aceasta fenomenala expunere mediatica, colonii au incercat sa profite la maximum pentru a impresiona atat de tare incat nici un guvern israelian sa nu mai vina vreodata cu un astfel de plan de retragere, releva Associated Press.

Colonii inlacrimati se opreau din bocit imediat ce inceta filmarea. Pe cand soldatii israelieni ii scoteau pe coloni din casele lor, unul dintre evreii pe cale sa fie evacuati a pasit in fata unei duzini de camere de filmat, incepand sa se vaite: „Cum pot sa faca asta? Acesta e pamantul lui Israel”. Cand operatorii au oprit filmarea, a incetat si el sa se planga, mergand linistit mai departe.

Membrii unei alte familii de coloni au invitat in casa o echipa de televiziune, apoi au insistat ca soldatii sa-i scoata afara cu forta. Fara indoiala, noteaza AP, colonii au fost realmente indurerati de faptul ca trebuie sa-si paraseasca locuintele, comunitatea si visele, insa o parte din scenele sfasietoare au fost atent regizate.

„Scopul colonilor a fost sa creeze si sa lase mostenire o trauma atat de mare incat nici un guvern israelian sa nu mai indrazneasca sa faca in viitor ceva similar”, nota editorialistul Nahum Barnea, in cotidianul „Yediot Ahronot”.

„Decizia politica de a permite accesul presei a fost luata pentru a obtine puncte favorabile in ochii opiniei publice mondiale”, a afirmat si corespondentul militar al aceluiasi ziar, Ron Ben Yishai.

Nu va mai fi alta evacuare

Israelul va continua constructiile in Cisiordania si nu se va mai retrage din alte implantari, in afara celor patru asezari izolate din nordul regiunii, evacuate in aceste zile, a declarat premierul Ariel Sharon.

„In blocurile de colonii va continua sa se construiasca”, a spus el, referindu-se la extinderea unor colonii din Cisiordania, inclusiv a implantarilor Maaleh Adumim, din apropierea Ierusalimului de Est (zona araba a orasului), si Ariel, langa Tel Aviv, provocand puternice reactii de protest in tabara palestiniana si la nivelul comunitatii internationale.

Neve Dekalim se va numi Arafat City

Palestinienii cauta deja noi nume pentru coloniile evreiesti evacuate. Astfel, Neve Dekalim va deveni Arafat City, Morag se va numi Pamantul Victoriei, iar Atsmona va lua numele unui „martir”.

Unii au propus ca asezarile sa primeasca numele sponsorilor care vor finanta reconstruirea lor, idee in baza careia Morag ar urma sa devina orasul Seicul Khalifa ben Zayed al Nahyan, dupa numele actualului lider al Emiratelor Arabe Unite, care a donat 100 de milioane de dolari.

Palestinieni radicali au cerut ca Netzarim sau Kfar Darom sa se numeasca Seicul Yassin, numele liderului spiritual al miscarii de rezistenta islamica Hamas, asasinat de armata israeliana in martie 2004.

Colonistii din Cisiordania fac bani din necaz

Doi dintre locuitorii coloniei Sa-Nur (Cisiordania), care trebuie evacuata astazi, au hotarat ieri sa scoata la licitatie pe eBay un spatiu publicitar pentru clipa in care vor fi scosi afara din casa.

Cei doi colonisti, sot si sotie, promiteau eventualilor sponsori un spatiu publicitar generos, pe un banner de mari dimensiuni amplasat pe fatada casei lor, mizand pe faptul ca evacuarea fortata va fi transmisa in direct de televiziunile din intreaga lume. Pretul de pornire este de 40.000 $, dar pana aseara nimeni nu s-a oferit sa-l plateasca.