Un grup de personalitati ale vietii publice romanesti au semnat un apel cu privire la eventuala decizie a Consiliului National al Audiovizualului de a anula emisia Radio Romania Muzical, pentru ca acesta nu ar detine licenta in conformitate cu prevederile CNA.

Aceasta intentie a fost facuta publica in urma cu mai bine de o saptamana de presedintele CNA, Ralu Filip, care sustine ca aceasta nu este singura neregula de la Societatea Nationala de Radio.

Mai mult decat atat, Filip declara ca a propus conducerii SRR alternative pentru a intra in legalitate.

Dupa cum ne-a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate, "soarta Radio Romania Muzical depinde integral de conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune. CNA nu are absolut nimic cu acest program, dimpotriva, il consideram bine venit.

Problema este una de respectare a legii audiovizualului, lege care limiteaza numarul de retele in FM, atat pentru radiodifuzorii privati, cat si pentru radioul public. In prezent, radioul public a depasit aceasta cota din lege. Romania Muzical, in loc de o frecventa, se difuzeaza in acelasi oras pe doua frecvente. Noi am propus conducerii SRR doua variante rezonabile", spune Ralu Filip.

Prima ar fi sa mute Romania Muzical pe Romania Cultural, "ceea ce ar permite ca de acest program sa beneficieze toti oamenii din Romania, nu doar bucurestenii si locuitorii din sudul tarii. Fiind in FM, are si o auditie foarte buna si ar rezolva problemele tehnice generate de noua emisie, ma refer la interferentele cu alte programe, cum ar fi Europa FM sau InfoPro.

Ar putea, la fel, sa mute Romania Cultural pe frecventa medie, pentru ca postul national de radio are si o retea nationala pe unde medii, pe care difuzeaza in prezent Romania Actualitati.

A doua propunere pe care am facut-o este ca emisiunile de muzica clasica sa fie incluse in programul Romaniei Cultural, la aceeasi ora si cu aceeasi durata de difuzare, ceea ce ar insemna comprimarea sau regandirea celeilalte parti de program care nu este dedicata muzicii clasice.

Constatam ca avem Radio Romania Muzical pe care se difuzeaza muzica clasica si mai avem si Radio Romania Culural, pe care se difuzeaza tot muzica clasica.

Deci, problemele sunt la ei", afirma presedintele CNA, care adauga: "Intr-o institutie publica mamut, oamenii au tabieturi, obisnuinte, asta ar insemna ca unii sa nu mai faca emisiuni si, ca sa nu se genereze acest mare deranj in Radioul public, ei vor sa mentina statu-quo-ul. Problema e gresit pusa. Noi nu avem o problema cu Radio Romania Muzical, noi avem o problema cu postul public.

Doamna presedinta director general al SRR, Maria Toghina, apara punctul de vedere al directiei Juridice al postului public, care considera ca nu incalca legea. Vreau sa mentionez ca in ziua de 24 martie 1997, cand s-a dat in folosinta Radio Romania Muzical George Enescu, postul public a luat o frecventa care nu ii apartinea, din reteaua a treia de radio. Fara nici o problema.

Noi am aflat de chestiunea aceasta cand am primit reteaua a patra s-o scoatem la concurs. Atunci am cerut domnului Dragos Seuleanu sa restituie frecventa, a restituit-o, ca n-avea cum sa n-o restituie, dar au folosit un artificiu tehnic, au transformat o frecventa de Alexandria, intr-una de Bucuresti ca sa-si mentina acest program. Noi avem aceste discutii cu postul public de un an.

Problemele sunt mai multe, nu numai asta: ca au obtinut frecvente fara ca noi sa stim, ca n-au venit sa solicite licenta audio-vizuala si au emis pe ele, ceea ce, raportat la lege inseamna o emisie pirat. De cate ori ridicam aceste probleme, corpul lor tehnic se face arici", se plange presedintele CNA.

Pozitia Radioului public este exprimata intr-un comunicat in care se arata ca "Radio Romania Muzical George Enescu a obtinut licenta nr. 12.508 din data de 25.10.2000 emisa de Consiliul National al Audiovizualului.

O data cu aparitia Legii audiovizualului nr.

504/2002 in dispozitiile careia se prevedea ca licenta de emisie se acorda de catre Ministerul Comunicatiilor si Informatiei, iar licenta audiovizuala se acorda de catre Consiliul National al Audiovizualului s-au facut demersuri pentru preschimbarea licentelor de emisie pentru comunicatie audiovizuala pe cale radioelectrica si a deciziilor de autorizare eliberate in temeiul Legii audiovizualului

nr. 48/2002 (...)

In concluzie, SRR respecta legislatia audiovizuala in vigoare si nu detine sau nu foloseste frecvente peste numarul permis de lege, si pe cale de consecinta considera solicitarea CNA ca fiind netemeinica si nelegala", se arata in documentul citat.

Intre personalitatile care solicita public continuarea emisiei Radio Romania Muzical, pe care il considera "cutia de rezonanta si memoria mereu vie a importantelor evenimente produse oriunde pe continentul artei muzicale", se numara Teoctist, Patriarhul Romaniei, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Doru Popovici, Constantin Balaceanu Stolnici, Alexandru Paleologu.

Acestia, si multi altii, solicita tuturor celor care sunt "interesati si cui ii pasa de Romania de maine", sa li se alature.