Aflat in concediu in strainatate, fostul premier rus Mihail Kasianov formuleaza in prefata la un studiu consacrat Rusiei, elaborat de Centrul britanic de Politica Internationala, o serie de critici la adresa situatiei actuale din Federatia Rusa.

Vladimir Kuzmin, autorul comentariului din "Rossiiskaia Gazeta" pe marginea opiniilor exprimate de Kasianov, noteaza ca, prin aceasta luare de pozitie, fostul premier "si-a anuntat propriul program politic in cazul participarii la alegerile pezidentiale din anul 2008".

Kasianov pune la indoiala aproape toate reformele intreprinse in ultimii ani de presedintele Putin, avand ca scop construirea asa-numitei "verticale a puterii".

In opinia sa, in Rusia "au disparut intr-un interval de timp scurt aproape toate caracteristicile esentiale ale statului democratic contemporan", separarea prerogativelor intre structurile puterii a fost distrusa, fiind inlocuita cu ideea falsa ca procesele sociale si politice trebuie controlate de stat.

Kasianov este de parere ca toate aceste procese duc spre o criza de sistem in Rusia.

Fostul premier se pronunta, totodata, pentru asigurarea libertatii mass-media, privatizarea a cel putin unui canal de televiziune central si exprima speranta ca, in cazul in care viitoarele alegeri vor fi libere si corecte, populatia din Rusia isi va putea reafirma adeziunea la valorile democratice.

Kasianov a exclus repetarea in Rusia a scenariilor revolutionare de genul celor aplicate in Georgia si Ucraina, pronuntandu-se in favoarea solutionarii "situatiei de impas" din Rusia pe calea democratica.

In opinia lui Valerii Homiakov, directorul general al Centrului de Strategie Nationala, un asemenea mod de a critica puterea "din departare" nu-i va adauga ex-premierului mai multa simpatie in sanul electoratului, in cazul in care acesta se va decide sa candideze pentru postul de presedinte al tarii.