Norbert Walter, economistul sef de la Deutsche Bank, a declarat ca pretul petrolului a atins plafonul maxim al evolutiei ciclice si ca va ramane la circa 60 de dolari pe bari in urmatorii doi ani.

"Vor mai trece doi ani pana cand vor fi disponibile alte rezerve", a sustinut Walter, citat de Reuters.

"Pretul petrolului se va opri in jurul valorii de 60 de dolari pe baril in aceasta etapa a evolutiei ciclice", adaugat el.

Intr-un sondaj efectuat in aceasta luna de Reuters, analistii de la Deutsche Bank au estimat ca pretul mediu al petrolului va fi in acest an de 54,56 dolari pe baril.

Pe piata americana pretul petrolul a atins, la inceputul lunii august, un nou maxim istoric, de 67,1 dolari pe baril. Thailanda si Indonezia vor fi cele mai afectate de cotatiile titeiului, pe cand Japonia si Coreea de Sud gestioneaza cel mai eficient consumul de energie din Asia.

Intrebat asupra prognozei realizate de Goldman Sachs, banca new-yorkeza de investitii, care vedea barilul la un pret record de 105 de dolari in 2005, Walter a precizat ca nu vede nici un motiv pentru care pretul petrolului sa ajunga de la 56 de dolari la 100.

Referitor la economia globala, Deutsche Bank asteapta o crestere medie a economiilor asiatice, cu exceptia Japoniei, de 6-7% in acest an. De asemenea, Walter a afirmat ca exista anumite riscuri ale inrautatirii situatiei financiare din Statele Unite.