Membrii Comisiei de Regulament, reuniti in sesiune extraordinara au reusi sa treaca de hopul cel mare. Puterea a reusit modificarea spinosului articol 25 , privind revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor. Asadar, schimbarea din functie a presedintelui acestui for legislativ, poate fi realizata prin votul majoritatii deputatilor o data cu schimbarea majoritatii politice.

De asemenea, s-a mai decis ca revocarea presedintelui Camerei sa poata fi facuta si la solicitarea unei treimi din numarul deputatilor, iar nu numai la propunerea grupului parlamentar care l-a propus. Prin urmare, daca acest proiect este votat de plenul Camerei, noua sesiune parlamentara de toamna poate incepe sub auspiciile schimbarii celor doi lideri ai Parlamentului.

De altfel, discutii pe acesta tema au inceput de ceva vreme cu zonuri din Alianta care vorbesc despre posibilitatea unei rocade intre liberali si democrati. Daca pana acum PD ar fi avut sefia Senatului, iar PNL pe cea a Camerei se punea problema inversarii rolurilor din pricina persoanelor care ar urma sa ocupe aceste functii.

Este vorba de Radu Berceanu - PD si Mona Musca PNL care nu prea mai sunt in gratiile liderilor partidelor din care fac parte. Cu toate acestea, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti a declarat la Scoala de vara a Tineretului National Liberal ca presedintia Senatului va reveni PD, iar cea a Camerei va reveni PNL.

"In cadrul Aliantei s-a stabilit ca dupa revocarea actualilor presedinti ai celor doua Camere , presedintia Senatului sa fie preluata de PD, pentru acest post fiind nominalizat Radu Berceanu" a spus senatorul liberal. Cat priveste persoana pe care PNL o va sustine pentru sefia Camerei Deputatilor, Hasotti nu s-a pronuntat.

PSD cu jalba la UE

Grupurile PSD din Senat si Camera Deputatilor au trimis o scrisoare de protest grupurilor socialiste si social-democrate din Parlamentele statelor membre UE privind intentia aliantei PNL-PD.

Intr-un comunicat remis presei se arata ca intentia de a modifica Regulamentul este "o viciere a rezultatului alegerilor parlamentare din 2004 si o incercare de a impune un sistem dictatorial" pentru "satisfacerea unor interese personale si de partid.

PSD atrage atentia asupra unui precedent periculos, orice coalitie ce se formeaza putand schimba peste noapte presedintele Camerei, se mai arata in comunicat.