Evaluarea activitatii Institutelor Culturale Romane din strainatate se apropie de final, iar concluzia preliminara este ca directorii lor nu au o activitate cu care Romania sa se poata mandri, a declarat Mircea Mihaies, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman, ciat de Mediafax.

"Nu anticipez pana nu avem hartiile pe masa, dar situatia generala este una a unor functionari obositi, a unor oameni care nu au observat ca s-a schimbat ceva in lume, ca se redefineste arta in fiecare moment", a afirmat Mihaies.

Pana la mijlocul lunii septembrie se va face o evaluare "complexa" a activitatii institutelor pe care ICR-ul le are in strainatate, respectiv: Berlin, Budapesta, New York, Paris, Praga, Tel Aviv, Roma, Venetia, Viena si Istanbul.

Mihaies considera ca nici unul din aceste centre nu a organizat o actiune mare, "de impact", ci s-a incercat realizarea "saltului cantitativ", prin foarte multe actiuni mici. "S-a mers pe minima rezistenta, adica sa avem mici actiuni, la nivel de casa oraseneasca de cultura, oamenii sa aiba timpul ocupat.

Eu cred ca este mult mai important sa faci lucruri de impact, sa faci doua-trei-patru intr-un an, dar sa le faci unde trebuie si cu oamenii care trebuie", a subliniat Mihaies.

El sustine ca in aceste institutii exista "o lipsa de viziune, o lipsa de apetit, de miza culturala", intrucat conducerile lor au fost obisnuite sa lucreze "altfel".

"In general evenimentele se fac la sediu, ceea ce in momentul de fata e o politica depasita. Nu vine nimeni. In Occident exista o mostenire pe ideea ca aceste centre sunt infestate de securisti si atunci nu vor sa aiba de-a face cu ele. De pilda la Paris sau la New York, probabil pe vremea lui Ceausescu, ele aveau si rolul de a mai face si alte activitati extraculturale", a explicat Mihaies.

El sustine ca inca mai sunt directori de institute care nu au trimis rapoartele de activitate pe baza carora se face evaluarea preliminara, "prevalandu-se de faptul ca sunt in concediu". Dead-line-ul de trimitere a acestor rapoarte este 1 septembrie, astfel ca pana la mijlocul acestei luni evaluarea sa fie finalizata, a mai declarat Mihaies.

Evaluarea centrelor culturale din strainatate a inceput din luna iulie, cand Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au realizat un set de criterii de evaluare a activitatii conducerilor acestora.

In ceea ce priveste eventuala retragere din functie a respectivilor directori de institute, Mircea Mihaies a spus ca, potrivit legii, ei nu pot fi destituiti decat cu aprobarea MAE si a Academiei Romane. "Desi noi ii numim pe directori, noi nu putem de fapt

sa-i destituim. Orice magarie ar face, ei sunt protejati de acest sistem de protectie sociala care functioneaza extrem de bine si acolo unde nu ar trebui sa functioneze", a declarat Mihaies.

Si H.R. Patapievici, presedintele ICR, se plangea in urma cu cateva saptamani ca, potrivit legii, "nu are nici un control". El considera "de necrezut" existenta unei triple subordonari, cu atat mai mult cu cat Academia Romana nu ajuta deloc ICR, "relatiile fiind blocate".

Mircea Mihaies a atras atentia ca "majoritatea directorilor si directorilor adjuncti ai institutelor isi cam incheie mandatul in aceasta toamna". Astfel, ei vor putea fi inlocuiti in urma unui concurs cu "oameni pregatiti".

Acesta a mai anuntat ca ICR va infiinta anul viitor doua centre in Ucraina, la Kiev si Cernauti. Prin reciprocitate, si Ucraina va avea doua astfel de institute in Romania, unul la Bucuresti si unul la Iasi. Horia Roma Patapievici a anuntat ca prima sedinta a noului Consiliu de conducere a fost programata in data de 7 septembrie.