PNL isi va pastra identitatea liberala si, chiar in cazul unei fuziuni cu PD, formatiunea rezultata ar fi trebuit sa aiba aceasta doctrina, a declarat sambata liderul partidului, Calin Popescu Tariceanu.

Prezent la Scoala de vara a tinerilor liberali, Tariceanu a recunoscut ca PNL si PD nu au facut pasi concreti in directia fuziunii, dar a insistat pe faptul ca liberalii si democratii au impreuna o alianta care este principalul vehicul al coalitiei de guvernare.

Premierul le-a explicat participantilor la Scoala de vara ca "in Europa bunastarea s-a creat pe baza ideilor liberale. Face vreun sens sa renuntam la identitatea liberala pentru ceva confuz?". Presedintele PNL este constient ca Partidul Popular este cel mai mare din Europa, dar sustine ca "mare nu este sinonim cu valoros".

De altfel, Tariceanu a insistat pe faptul ca in Parlamentul European doar grupurile liberal si socialist au sprijinit proiectul largirii Uniunii Europene.

Fara a-i nominaliza, Tariceanu a fost extrem de critic cu cei care au lansat ideea trecerii PNL la doctrina populara: "Diferite voci pun la indoiala apartenenta noastra la liberalism. Intotdeauna cand unii dintre noi nu vor avea subiecte majore vor cauta subiecte facile pentru a deturna atentia".

Tariceanu sustine ca oricum populatia nu este interesata de subiectul fuziunii PNL-PD: "Am primit un vot pentru a ne realiza programul de guvernare, nu pentru a ne macina in lupte sterile. Trebuie sa tinem seama si de agenda populatiei. Problema apartenentei la o familie politica nu figureaza nici macar in primele 20".

De altfel, Tariceanu crede ca si in cazul realizarii fuziunii noua formatiune rezultata ar trebui sa aiba o identitate liberala. Chiar daca crede ca ideea fuziunii nu trebuie abandonata, liderul PNL adauga ca exista pericole daca ea s-ar face prin abandonarea liberalismului.

Tariceanu se teme ca in acest caz a doua zi dupa abandonarea liberalismului se va gasi un grup din PNL care ar putea sa formeze un alt partid liberal.

Fostul lider liberal Valeriu Stoica a fost primul care la inceputul acestui an a repus pe tapet problema fuziunii PNL-PD si a propus ca noua formatiune sa adere la doctrina populara. Conducerea PNL a respins ideea si intre timp democratii au trecut la doctrina populara si nu mai par nici ei dornici sa fuzioneze cu PNL.

Cel care a relansat tema saptamana trecuta a fost ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

De altfel, propunerea lui Flutur a fost analizata si de tinerii democrati care au declinat oferta liberalilor. Indemnati sa se exprime clar in aceasta privinta de catre analistul politic Cristian Parvulescu, juniorii de la PD au spus clar "nu" fuziunii sambata, la Scoala de vara de la Navodari. Cel putin deocamdata.

Acelasi punct de vedere a fost sustinut si de presedintele PD, Emil Boc, cel care considera ca inainte de a vorbi de fuziune, liberalii trebuie sa fie mai preocupati de respectarea promisiunilor electorale si de asigurarea unei bune guvernari.

In opinia lui Boc, subiectul fuziunii intre PNL si PD va putea fi abordat abia prin 2007, adica dupa ce vor trece doi ani de la preluarea guvernarii.

"Este nevoie de minim doi ani pentru a putea face un bilant al guvernarii. Abia atunci putem masura credibilitatea Aliantei D.A. Este prematur acum sa ne ocupam de teme politicianiste: cum sa facem fuziune, ce partid are o identitate mai puternica... Identitatea PD este clara", i-a replicat Boc lui Tariceanu, care cu o zi in urma parea ca incearca sa impuna ideea fuziunii imediate.

Din perspectiva lui Boc, lucrurile par a fi clare si in privinta necesitatii alegerilor anticipate: "PD nu mai este interesat sa se intoarca la popor, deoarece anticipate nu mai sunt pe agenda PD".