Valer Iosif Muresan, primarul localitatii Mihail Kogalniceanu, este cercetat penal de catre Parchetul Judecatoriei Constanta pentru abuz in serviciu.

Prejudiciul creat de edil nu este mare, de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, insa semnificative sunt jocurile pe care le face pentru a favoriza anumite firme, printre care si pe cele ale presedintelui Consiliului Judetean Constanta (CJ), Nicusor Constantinescu.

Muresan este cercetat in dosarul 20363/2005, in care procurorii constanteni cauta vinovati pentru un prejudiciu de 623 de milioane de lei vechi, creat in urma activitatii defectuoase a conducerii primariei Kogalniceanu.

Suma pare nesemnificativa, insa importante sunt jocurile pe care primarul le face pentru a favoriza unele firme, printre care si cele ale presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu.

Povestea a inceput la 20 ianuarie 2005, cand Prefectura Constanta a solicitat politiei judetene efectuarea unei verificari la Primaria Kogalniceanu.

Dupa finalizarea cercetarilor, politia a constatat o serie de nereguli si a inaintat dosarul Parchetului Judecatoriei Constanta. Ulterior, si Directia Generala a Finantelor Publice a facut un control care a evidentiat mai multe ilegalitati in cadrul primariei.

Printre neregulile constatate de DGFP Constanta s-au evidentiat: depasirea numarului de angajati aprobat de catre Consiliul Local, valoarea primelor de Craciun stabilite prin lege a fost depasita in 18 cazuri, nu a fost stabilit un program anual de achizitii publice sau nu au fost inregistrate in evidentele contabile serviciile si lucrarile care au facut obiectul achizitiei publice.

Concluzia raportului inaintat de DGFP a fost aceea ca prejudiciul a fost creat in urma activitatii defectuoase a conducerii primariei. Conform aceluiasi document, vinovati de aceasta paguba s-ar face primarul Valer Iosif Muresan si contabilul Adela Mihalcea.

Bugetul local, in buzunarele lui Muresan

Trebuie spus ca Prefectura a solicitat un control la Kogalniceanu dupa ce a primit o sesizare de la mai multi consilieri care spuneau ca s-au saturat de abuzurile lui Muresan.

Denuntatorii, printre care se afla Stelian Cobuz, Gheorghe Coconcea, Dumitru Gartu, Umiran Seihamet, Ion Scupra, Radu Popa, Leonard Trutescu si Traian Dinu (fost primar), carora li s-au mai alaturat si altii, aratau prefectului ca reparatia gradinitei Piti-Cot, care nu se afla in administrarea primariei, s-a facut cu bani de la bugetul local.

Pentru asta s-au cheltuit doua miliarde de lei (vechi), bani ce au intrat in contul firmei lui Nicusor Constantinescu, sustin consilierii. Acestia au mai aratat ca alte patru miliarde cheltuite pentru Ziua Recoltei si pentru reparatia dispensarului (care, de asemenea, nu este in proprietatea locala) au luat drumul tot catre firma presedintelui CJ, Constantinescu.

Ministrul Blaga cere politiei sa-si faca datoria

De remarcat ca numele lui Nicusor Constantinescu a fost pronuntat la finele acestei saptamani chiar de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a cerut politiei sa-si faca datoria in instrumentarea dosarelor in care sunt implicati reprezentanti ai autoritatilor locale, indiferent ce functie detin acestia.

Aflat la Navodari la Scoala de Vara a tinerilor democrati, Vasile Blaga a declarat, intr-o conferinta de presa, ca nu are nimic cu primarul Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, despre care spune ca a auzit “ca nu pot lucra din cauza dosarelor in care sunt cercetati“.

“Eu rog politia, daca are date ca cineva a incalcat legea, sa nu se uite la ce functie are si sa-si faca treaba, chiar si impotriva lui Nicusor Constantinescu, daca are probleme“, a declarat Vasile Blaga.