Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, a dezvaluit ieri o hiper-afacere pesedista pentru care s-au platit abuziv 146 miliarde lei din bani publici si pentru care nimeni nu raspunde.

Ciuvica a denuntat astfel contractul incheiat de Ministerul Culturii sub guvernarea PSD pentru efectuarea unor lucrari la Opera Nationala din Bucuresti.

Cu toate ca valoarea acestui contract atribuit in 2001 - sustine presedintele GIP - unui client al PSD, Vasile Turcu, a fost de 509 milioane lei, el a „mancat“ pana azi de aproape 290 de ori mai mult.

Potrivit lui Mugur Ciuvica, in anul 2001, Opera Nationala din Bucuresti, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, a incheiat un contract in valoare de 509 milioane lei cu firma SC ROMCONSTRUCT HOLDING SA, pentru „reparatii curente“.

Pana in 2003, Ministerul a virat insa in contul acestui contract 146 miliarde lei din bani publici, adica de aproape 290 de ori mai mult. „SC ROMCONSTRUCT HOLDING SA este firma lui Vasile Turcu, unul dintre clientii privilegiati ai contractelor cu bani publici impartite de regimul PSD“, se mentioneaza in raportul GIP.

In 2005, o comisie a Ministerului Culturii si Cultelor a realizat - sustine Ciuvica - o ancheta referitoare la aceasta afacere scandaloasa. Ancheta s-a rezumat insa la modalitatea in care SC ROMCONSTRUCT HOLDING SA a primit contractul, ocolind „buba“.

„Cu exceptia demiterii directorului Operei Nationale, ministerul nu a luat nici o masura impotriva celor implicati in aceasta afacere, nefiind sesizate nici Politia, nici Parchetul, nici PNA.

Mai mult, Ministerul Culturii si Cultelor plateste si acum sume importante firmei SC ROMCONSTRUCT HOLDING SA, aceasta deruland in continuare, in baza unui alt contract, lucrari la Opera Nationala din Bucuresti“, se mai arata in raportul Grupului de Investigatii Politice.

Istoria acestui contract impovarator dateaza asadar din 27 iunie 2001, data la care Opera Nationala din Bucuresti (n.n. - institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor si condusa la acea vreme de ministrul PSD Razvan Theodorescu), a incheiat cu SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA contractul de executie D379, inregistrat cu numarul 1841/27.06.2001.

Valoarea contractului era de 509.344.000 lei, iar termenul prevazut pentru incheierea lucrarilor era de 60 de zile.

In baza acestui contract, ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA se obliga sa execute o serie de lucrari de reparatii curente la Opera, respectiv: zugraveli in cabine, casa scarii si hol; mochetare cabine, sa schimbe obiectele sanitare din cabinele artistilor, oglinzile din camere, precum si sa repare mobilierul si tamplaria din cabine.

Din partea beneficiarului, contractul a fost semnat de Ludovic Spiess, la acea vreme directorul general al Operei Nationale.

Afacerea „Opera Nationala“ - asa cum a denumit-o Mugur Ciuvica - „s-a dovedit a fi una tipic pesedista, banii publici ajungand printr-o inginerie in buzunarele unui client al fostului partid de guvernamant.

Data fiind valoarea scazuta a contractului initial, acesta a putut fi incheiat fara licitatie, firma ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA primind contractul in urma unei «selectii de oferte»“.

Contractul a fost insa prelungit - se explica in raportul GIP - prin 16 acte aditionale, ajungand in final la valoarea totala de 146.429.326.000 lei.

„Aceasta suma, de peste 286 de ori mai mare decat cea stabilita initial, a fost decontata in intregime in perioada 2001-2003, desi, potrivit articolului 15, alineatul 2 din Ordonanta de urgenta nr.

60/2001 privind achizitiile publice, „autoritatea contractanta nu are dreptul de a diviza contractul de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica, in scopul de a evita aplicarea procedurilor de licitatie deschisa sau restransa““, a mai precizat Ciuvica.

ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA este detinuta, prin intermediul ROMCONSTRUCT IMPEX SRL, de Vasile Turcu. Acesta este membru in „Club 75“, care ar reuni „sponsorii oficiali ai PSD“. Vasile Turcu facea parte din delegatia oficiala a presedintelui Ion Iliescu in vizitele din strainatate.

De altfel, Ion Iliescu l-a si decorat in 7 februarie 2004 pe Vasile Turcu cu Ordinul Meritul Cultural in grad de ofiter. Presedintele GIP afirma ca in baza Legii liberului acces la informatiile de interes public in 23 iunie 2005, a solicitat ministrului Culturii si Cultelor o serie de date referitoare la acest contract si firma ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA.

„Ministrul Mona Musca ne-a oferit informatiile solicitate si, in momentul schimbarii lui Ludovic Spiess de la conducerea Operei Nationale, a mentionat in cateva randuri in declaratii publice aceasta afacere scandaloasa, fara a face insa absolut nimic impotriva celor vinovati.

Doamna ministru ne-a informat doar ca „modul de utilizare a sumelor decontate“ face obiectul unei verificari a Curtii de Conturi.

Au trecut de atunci doua luni si este greu de inteles de ce fostul ministru al Culturii si Cultelor nu a sesizat nici Politia, nici Parchetul General, nici PNA cu privire la aceasta afacere“, a mai dezvaluit Mugur Ciuvica.

Acesta a remarcat ca in prima zi de mandat, ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat ca va solicita dublarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor in 2006, insa - crede presedintele GIP - „inainte de a face aceasta solicitare, ar trebui sa verifice modul in care ministerul pe care il conduce a cheltuit si cheltuieste banii publici si sa ia masuri impotriva celor implicati in afaceri paguboase

cu acesti bani“.

Ancheta la Ministerul Culturii

Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, ne-a declarat ca inca nu a aflat detalii referitoare la acest contract, dar faptul ca precedenta conducere nu a tinut sub control investitiile a dus la demiterea lui Ludovic Spiess, fostul director al Operei Romane.

Lucrarile au fost sistate, iar in curand se va face o expertiza, in urma careia vor fi luate masurile impuse de lege.

„In momentul de fata, Opera Nationala face fata exigentelor, dar daca se mai investea, cu banii respectivi puteam sa mai construim o opera“, ne-a mai spus ministrul Adrian Iorgulescu.

In prezent, director intermediar este Catalin-Ionescu Arbore, iar dupa ce se va termina Festivalul si Concursul International „George Enescu“ va fi organizat un concurs pentru ocuparea acestui post.

Turcu, implicat si in „Muzeul de Istorie“

Raportul GIP mai retine ca „Vasile Turcu a avut mult de castigat de la Ministerul Culturii si Cultelor, in perioada in care PSD s-a aflat la putere. Firma sa a mai primit, de pilda, contracte cu bani publici pentru renovarea Muzeului National de Istorie a Romaniei, a Muzeului Taranului Roman si a Operei din Cluj“.

Acelasi Vasile Turcu - mai noteaza Ciuvica - ar fi fost beneficiarul unei afaceri controversate prin care a intrat in posesia a jumatate dintre fostele ICRAL-uri din Bucuresti.