Comisia Helsinki a cerut audierea reprezentantilor Romaniei cu privire la politica adoptiilor internationale, aceasta solicitare fiind legata de cazurile de adoptie internationala nerezolvate la intrarea in vigoare a noii legislatii privind protectia copilului si adoptiile.

Surse guvernamentale sustin ca autoritatile romane au pregatit o documentatie care ar urma sa fie prezentata comisiei la audierile programate pentru 14 septembrie.

Aceasta vizeaza principiile care stau la baza politicii Romaniei privind adoptiile internationale, in conformitate cu legislatia in domeniu, cu conventiile la care Romania este parte. Potrivit programului acestei reuniuni, publicat pe site-ul Internet al Comisiei Helsinki, la audieri ar urma sa participe ambasadorul Romaniei in Statele Unite, Sorin Ducaru.

Conform Legii 273/2004, adoptia nationala are prioritate absoluta, infierea in strainatate fiind ultima varianta, la care se recurge atunci cand nici o alta forma de protectie nu poate asigura minorului "ingrijire corespunzatoare".

Cu toate ca legea raspunde cerintelor Uniunii Europene si a fost elaborata in colaborare cu experti europeni, restrictiile impuse prin actul normativ au fost aspru criticate de agentiile care reprezentau persoane ce ar fi vrut sa adopte copii din Romania.