Ordinul nr. 3120 din 30 august 2005 pentru punerea in aplicare a Normelor privind limitarea subscrierii de riscuri de credite

Norme stabilesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca asiguratorii autorizati sa desfasoare activitati in baza prevederilor Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, pentru a putea subscrie riscuri de credite acordate de institutiile de credit persoanelor fizice, riscuri incadrate in clasa de asigurari de credite.

Asiguratorii autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa desfasoare activitati in baza prevederilor Legii nr. 32/2000, pot subscrie riscuri de credite in baza unor contracte incheiate cu institutiile de credit sau direct cu debitori - persoane fizice, in urmatoarele conditii:

- institutiile de credit sa fie autorizate de Banca Nationala a Romaniei, in baza Legii bancare nr. 58/1998;

- creditele asigurate sa fie acordate cu respectarea conditiilor de bonitate a debitorilor, impuse de Banca Nationala a Romaniei prin prezentele norme;

- in contractele de asigurare de risc financiar sa se prevada obligativitatea verificarii de catre institutiile de credit a gradului de risc prezentat de fiecare debitor.

Normele intra in vigoare incepand cu data de 1 octombrie 2005.