In mai putin de o saptamana, romanilor li se va refuza dreptul sa aleaga intre creditele in valuta si cele in lei, ca urmare a intrarii in vigoare a noilor restrictii impuse de BNR.

Pentru multe persoane care se vor imprumuta de acum inainte, prudenta excesiva a BNR se va traduce prin pierderi.

In cazul unui imprumut ipotecar de 30.000 de euro rambursabil in 20 de ani, dobanzile platite daca imprumutul e contractat in lei sunt echivalentul a 10.000 de euro, mai mari decat la imprumutul in valuta.

In prezent, puteti alege intre un credit in euro sau dolari, la dobanzi intre 8% si 12%, si un imprumut in lei, pentru care platiti anual 16%-26%, in functie de banca si de perioada de rambursare.

Scaderi de dobanzi doar la depozite

Dobanzile la creditele in lei au ramas cocotate la acelasi nivel din aprilie, cand ultimele banci au anuntat reduceri ale costurile pe care clientii trebuie sa le suporte.

Dobanzile la credite sunt de sase ori mai mari decat cele de la depozite. Nu putine sunt institutiile care au uitat dobanzile la creditele de nevoi personale cocotate la niveluri de 25-30% pe an. Ceea ce inseamna ca din jocul dobanzilor la credite si depozite, castigurile bancilor romanesti pot ajunge si la 20%.

Daca in august 2004, romanii primeau dobanzi de 17-18% pentru leii pastrati in banca, cei care apuca azi sa vada dobanzi de 8% pe an la lei cred ca a dat norocul peste ei. In prezent, dobanzile oferite la depozite variaza intre 4% si 9% pe an.

Castiguri mai mici pentru banci in UE

Cetatenii statelor din zona euro platesc dobanzi intre 2,5% si 7% pe an. Cele mai scumpe sunt creditele pentru nevoi personale - la care banca taxeaza clientii cu 5-7% pe an. La imprumuturile pentru locuinte, dobanzile sunt mult mai mici, ajungand si la 2,5a pe an. In statele din zona euro, castigurile oferite de banci pentru depozite variaza in jurul a 3%.

Prin urmare, castigul bancilor din diferenta de dobanzi dintre credite si depozite ajunge la maximum 4%.

In tarile din Europa Centrala si de Est, care au fost primite in UE anul trecut, dobanzile sunt inca mult mai mari decat in UE. Ungurii platesc pentru un credit de nevoi personale in forinti o dobanda de 19,6% pe an. In timp ce pentru creditele in euro, dobanda medie din Ungaria este de 5,6% pe an. La depozitele in forinti, dobanda medie este de peste 6% pe an. Ceea ce inseamna un castig de 13,6$% din dobanzi.