Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit marti, cu reprezentantii principalelor societati din industria petroliera care opereaza pe piata interna: Petrom-OMV, Lukoil, Rompetrol si RAFO carora le-a sugerat strategia pe care ar trebui s-o urmeze in perioada urmatoare. Solutiile companiilor vor fi prezentate presedintelui saptamana viitoare.

Intalnirea a avut drept scop o analiza a ultimelor evolutii de pe piata produselor petroliere, indeosebi a preturilor acestora.

Presedintele Romaniei a solicitat conducerilor societatilor petroliere sa caute solutii comune pentru ca structura vanzarilor de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile acestora sa tina seama cu precadere de faptul ca Romania este o tara care are resurse interne de titei cu un cost scazut la extractie.

Seful statului a subliniat, totodata, ca este important ca in aceasta perioada dificila pentru Romania, ca urmare a distrugerilor provocate de inundatiile repetate, precum si a cresterii si a oscilatiilor imprevizibile ale pretului international al titeiului, societatile petroliere

sa contribuie, prin politica de vanzari si de preturi, la indeplinirea obiectivelor din programul de dezvoltare, inclusiv la reducerea inflatiei si a deficitului de plati in comertul exterior.

Presedintele Basescu va invita, saptamana viitoare, conducerile acestor companii la o noua discutie pentru a fi informat asupra solutiilor pe care societatile din industria petroliera le propun.