Primarul si viceprimarul din comuna Foeni, una dintre primele localitati inundate in luna aprilie, risca sa raspunda penal pentru felul in care au gestionat problema reconstructiei. Asa i-a amenintat ministrul delegat Laszlo Borbely, aflat intr-o vizita de lucru pe santierele din Banat.

Motivul: 80 de case din Foeni propuse pentru a fi demolate si reconstruite din caramida (alaturi de lista initiala de 357 de locuinte) nu suferisera nici macar o fisura in urma potopului din aceasta primavara, pentru simplul motiv ca apa nu a ajuns pana acolo.

„Erau case de oameni batrani", explica, milos, viceprimarul Viorel Ghilezan.

„Cei care au facut asta dau dovada de tupeu si impertinenta. Primaria Foeni are o responsabilitate enorma in acest caz. In perioada imediat urmatoare se vor lua masuri administrative si cei vinovati vor raspunde penal", a declarat Borbely la Foeni, referindu-se inclusiv la expertii care au facut expertize incorecte.

Explicatia primarului Ioan Lajos: „Ei au facut cereri, noi le-am trimis mai departe si s-au aprobat".

Lemn, in loc de caramida

O alta smecherie: case care trebuiau facute din caramida s-au construit din lemn, mult mai ieftin. Un exemplu: firma American Romanian Company SA, din Targu Carbunesti, a primit contractul pentru constructia a 78 de case din caramida in Foeni, dar, la numarul 203, angajatii societatii lucreaza de zor la o casa din lemn. „Stiam din iulie ca ni se va face casa din caramida.

Pana joia trecuta, niciun constructor nu a miscat nimic. Atunci au veni si mi-au propus sa imi faca o casa din lemn. Am acceptat, pentru ca in doua zile este gata", explica o sinistrata, Viorica Simon.

O situatie similara se inregistreaza in Cruceni unde patru locuinte, la care s-au intarziat lucrarile timp de trei luni si care trebuiau construite din caramida, au fost transferate unei firme care face case din lemn.

La Consiliul Judetean Timis, situatia din teren este o mare necunoscuta. Tot ce se stie este ca in Cruceni se construiesc 22 de case din lemn, de catre firma Antares Homes SA, din Ramnicu-Valcea. Intre timp insa, aceeasi firma a fost tocmita sa mai ridice alte patru case. Initial, din caramida, acum din lemn.

Peretii din prefabricate s-au umflat la prima ploaie

Sinistratii din Cruceni sunt pe punctul de a se lua la bataie cu autoritatile si cu constructorii, nemultumiti de calitatea caselor din lemn. Oamenii reclama ca „lemnul pusca pe la incheieturi" si pun pe seama acestui fapt graba cu care constructorii le-au acoperit acum cu polistiren. Ei spun ca peretii s-au umflat de apa dupa ploile din ultima perioada. Muncitorii, care au confirmat aceasta situatie, s-au apucat deja sa le repare.