Elvetia va ramane in continuare un paradis fiscal pentru cetatenii bogati din strainatate, care vor beneficia si in continuare de importante avantaje forfetare, conform unei decizii recente a parlamentului elvetian, informeaza AFP.

Joi seara, cu 87 voturi pentru si 67 voturi contra, Consiliul National, una dintre cele doua Camere ale Parlamentului elvetian, a refuzat sa puna in discutie acest avantaj forfetar de care beneficiaza cetatenii bogati din strainatate.

Un deputat socialist din cantonul Basel, Suzanne Leutenegger, a solicitat eliminarea acestui avantaj forfetar care antreneaza, in opinia sa, pierderi la buget de aproximativ 500 milioane franci elvetieni, 333 milioane euro. In sustinerea propunerii sale, Suzanne Leutenegger a evocat cazul campionului de Formula 1, germanul Michael Schumacher.

Acesta domiciliaza in cantonul elvetian Vaud, si plateste impozite cuprinse intre doua si patru milioane franci elvetieni. Suzanne Leutenegger sustine ca acest nivel este de aproape zece ori mai mic decat ar trebui sa plateasca in mod normal un contribuabil care ar avea averea lui Schumacher.

Majoritatea de dreapta din Consiliul National a refuzat insa sa puna punct avantajelor fiscale oferite cetatenilor straini, deputatul Caspar Baader apreciind ca este vorba de o prevedere care nu afecteaza decat un numar restrans de persoane.

Ar fi vorba de aproximativ 3.000 de cetateni straini care au domiciliu in Elvetia, aproximativ 92 la suta din acestia locuind in cantoanele Geneva, Vaud, Valais, Tessin si Grisons. Un alt deputat, Fulvio Pelli a apreciat ca daca Elvetia anuleaza acest avantaj, acesti straini bogati ar parasi pur si simplu Elvetia, ceea ce ar fi in dezavantajul fiscului elvetian.

Sistemul forfetar permite bogatilor din strainatate, care au domiciliu in Elvetia dar nu exercita nici o activitate profesionala in aceasta tara, sa fie taxati in functie de nivelul lor de viata aparent. Nu exista o taxa unica, nivelul forfetar negociindu-se prin intermediul avocatilor direct cu cantonul in care domiciliaza cetateanul strain respectiv.

De aceasta prevedere nu pot beneficia insa cetatenii elvetieni bogati si nici strainii care lucreaza in Elvetia.