Tendinta de scadere a Aliantei D.A. si a presedintelui Traian Basescu in preferintele electoratului se mentine si in aceasta luna. Asa arata ultimul sondaj CURS, realizat in perioada 1-8 octombrie, pe un esantion de 1.050 de persoane, avand o marja de eroare de +/- 3 la suta.

Conform cercetarii, Alianta PNL-PD are 44 la suta din intentiile de vot (fata de 46 la suta in luna august), PSD – 31 la suta (intr-o usoara crestere cu doua procente), PRM – 11 la suta (cu 1 la suta mai mult decat in urma cu doua luni), UDMR – 5 la suta si Partidul Conservator – 3 la suta,

amandoua formatiunile cu un trend constant. Procentul celor nehotarati este de 40 la suta, aproximativ egal cu cel din sondajul anterior.

Presedintele Traian Basescu este in continuare personalitatea politica cu cea mai mare popularitate, desi procentul celor care au o parere buna si foarte buna despre el a scazut, fata de ultima masuratoare CURS din luna iunie, cu 11 la suta.

Acum, Basescu se bucura de un indice de popularitate de 60 la suta, urmat de presedintele PSD Mircea Geoana, cu 55 la suta, in scadere cu 5 procente fata de iunie. Premierul Calin Popescu Tariceanu are cea mai dramatica scadere in randul celor care au o parere foarte buna despre el.

Tariceanu a ajuns la 42 la suta, cu 15 procente mai putin fata de acum patru luni.

Sustinere majoritara pentru Parlamentul unicameral si votul uninominal

Majoritatea subiectilor – 53 la suta – se pronunta pentru un Legislativ unicameral, cu un numar redus de parlamentari. Un sfert dintre intervievati (25 la suta) sustin propunerea PNL privind mentinerea sistemului bicameral, dar cu un numar mai mic de senatori si deputati.

Doar 7 procente dintre persoanele incluse in esantion ar vrea ca sistemul legislativ sa nu sufere nici o schimbare.

52 la suta din electorat sustine sistemul de alegere individuala a candidatilor la alegerile parlamentare, in timp ce 18 la suta ar vrea sa voteze o parte dintre candidati individual si o parte pe liste de partid (votul mixt) si 15 la suta doresc mentinerea actualului sistem de liste de partid.

Propunerile populiste ale PC – procente record

80 la suta dintre subiecti sunt de acord cu existenta unei legi privind controlul averilor ilicite, iar 10 la suta se declara impotriva. 84 la suta sustin reducerea TVA la alimentele de baza si 6 la suta nu sunt de acord cu aceasta initiativa a conservatorilor.

CURS a masurat sustinerea pentru alte doua initiative ale PC : legi pentru sprijinirea capitalului romanesc (64 la suta pentru, 10 la suta impotriva) si promovarea de masuri pentru sustinerea firmelor exportatoare (69 la suta pentru, 11 la suta impotriva).