Viitorul ambasador al SUA la Bucuresti a trecut cu succes de audierea din Senatul american. Taubman si-a prezentat prioritatile: petrolul caspic, democratizarea zonei Marii Negre, lupta impotriva coruptiei si reluarea adoptiilor de copii romani de catre SUA.

„Romania actioneaza ca un pol de stabilitate in zona Marii Negre si, daca isi va juca bine cartea, va deveni un partener esential in exploatarea energetica a zonei Caucazului, peste citiva ani. Romania este un ajutor constant al SUA, in acea parte de lume", a declarat Nicholas F. Taubman, viitorul ambasador al SUA la Bucuresti.

El a fost audiat joi de Comisia de politica externa a Senatului american si votul in comisie si in plen nu pare umbrit de nici o surpriza.

Membrii Comisiei senatoriale au cazut de acord ca presedintele Bush a selectat un candidat exceptional pentru a fi trimis in tara noastra, Taubman avind si avantajul de a fi printre primii 25 de sponsori ai campaniei electorale a lui Bush.

Baze militare in proportie de 98%

Taumban a numit Romania „un prieten apropiat", pentru participarea la razboaiele din Irak si Afganistan, si a subliniat ca depunem eforturi pentru promovarea democratiei in Balcani si Marea Neagra. Ambasadorul american a mentionat ca intre Romania si SUA exista o colaborare „exemplara" intre serviciile secrete si in combaterea terorismului.

„Negocierile pentru stabilirea unor baze militare in estul Romaniei sint finalizate in proportie de 98%. Speram ca, in aceasta toamna, secretarul de Stat Condoleezza Rice sa semneze acordul cu partea romana", a raspuns Taubman la o intrebare a senatorilor in extensia colaborarii excelente pe plan militar in campania antiterorista.

Taubman a spus ca presedintele Basescu e hotarit sa lupte impotriva coruptiei, insa „mai sint multe de facut", mai ales acum cind, a amintit el, sintem pe ultima suta de metri la integrarea europeana. El si-a exprimat dorinta ca adoptiile internationale sa fie reluate.

Simbata soseste la Bucuresti consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Bush, Stephen Hadleycar, care va discuta definitivarea acordului privind bazele militare.