Mesajul principal al rapoartelor a fost deja transmis de comisarul european pentru extindere Olli Rehn. Rapoartele Comisiei Europene de saptamana viitoare vor arata ca Romania si Bulgaria n-au reusit sa rezolve pe deplin nici unul din cele 12 aspecte problematice - sapte pentru Romania si cinci pentru Bulgaria - semnalate in scrisorile de avertisment trimise de Comisie in luna iunie.

Rapoartele vor arata ca Romania a facut progrese mai rapide, in timp ce in Bulgaria reformele au batut pasul pe loc. Dar ambele tari raman sub presiune.

In termeni aritmetici, Romania si Bulgaria raman la acelasi scor din vara - sapte cartonase galbene pentru Bucuresti, cinci pentru Sofia.

Nici unul din cele 12 aspecte mentionate ca urgente de catre Comisia Europeana nu pare sa fi fost scos de pe lista. Dar la Bruxelles, analiza nu se face in alb si negru, ci in nuante de cenusiu, pentru ca ambele tari au facut progrese in ultimele luni.

Totusi, cenusiul pare mai luminos in Romania decat in Bulgaria, care a pierdut multa vreme cu alegerile generale din vara si negocierile indelungate pentru formarea noului guvern.

Perceptia ca Bulgaria face un parcurs perfect a disparut, e aprecierea generala la Bruxelles, unde se observa ca, dimpotriva, de la sfarsitul anului trecut, Romania a accelerat ritmul si a facut eforturi evidente.

Exista totusi posibilitatea ca Bulgaria sa recupereze pierderile pentru ca noul guvern de coalitie dispune de majoritatea necesara in parlament pentru a adopta masurile necesare, cum a facut-o recent cu codul de procedura penala, o situatie pe care guvernul de la Bucuresti nu poate decat s-o invidieze.

Mesajul principal al rapoartelor a fost deja transmis de comisarul european pentru extindere Olli Rehn in cursul vizitelor sale in cele doua tari.

Bulgaria trebuie sa finalizeze reforma judiciara si s-o aplice. Implementare, implementare, implementare - e indemnul Comisiei Europene.

Agricultura si sanatatea animala sunt celelalte prioritati pentru Bulgaria.

Despre Romania se spune ca a facut progrese semnificative in reforma justitiei - desi tribunalele lucreaza inca incet iar judecatorii sunt inca prea prost platiti.

Progrese importante au fost realizate de asemenea in aplicarea regulilor concurentei si lupta impotriva coruptiei.

Dar Comisia asteapta inca rezultate privind combaterea coruptiei la nivel inalt in Romania, ca si in Bulgaria.

Ambele tari raman inca sub presiune, cel putin pana la urmatorul set de rapoarte din aprilie sau mai, cand Comisia Europeana va face o eventuala recomandare privind declansarea clauzei de amanare a aderarii.

Comisarul Rehn continua sa spuna ca nu va ezita sa ceara amanarea, daca una din tari se dovedeste nepregatita.

Dar recomandarea sa va depinde si de atitudinea celor 25 de state membre ale Uniunii Europene, care sunt in masura sa ia de fapt decizia.

Deocamdata, nu exista un curent de opinie cerand amanarea, pentru ca Romania si Bulgaria nu reprezinta un subiect important de dezbatere si pentru ca putini cred ca lucrurile se vor imbunatati substantial decaland aderarea cu un an, singura posibilitate prevazuta in tratatul de aderare.

Dar atmosfera in Uniunea Europeana ramane volatila, iar tratatul mai trebuie inca ratificat in majoritatea statelor membre.

Ana Maria Bota, corespondenta BBC la Bruxelles

Sursa: BBC