Ambasada Statelor Unite la Bucuresti anunta ca Guvernul Statelor Unite, prin intermediul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), acorda asistenta financiara imediata in valoare de 500.000 USD pentru a sprijini Romania in eforturile de combatere a raspandirii gripei aviare.

Asistenta financiara va acoperi pregatirea agricultorilor privind modul in care pot identifica boala atat la animalele salbatice, cat si la cele domestice, precum si echipamentele de protectie pentru a-i ajuta sa colecteze pasarile moarte in siguranta.

Mai mult, USAID va oferi echipamente si provizii pentru a ajuta Guvernul Romaniei sa izoleze si sa dezinfecteze zonele in care s-a identificat virusul gripei aviare.

De asemenea, asistenta financiara va ajuta guvernul sa educe populatia privind modul in care sa identifice pasarile si animalele suspecte, sa munceasca in siguranta avand in preajma pasari domestice si sa previna raspandirea bolii de la pasari la oameni.

Ambasada Statelor Unite felicita Guvernul Romaniei pentru masurile prompte intreprinse in sensul identificarii bolii si reducerii riscului de raspandire.

Statele Unite au alocat, in total, 38 de milioane USD pentru eforturile internationale de sprijinire a statelor celor mai afectate de gripa aviara, care pun la punct sisteme de sanatate a populatiei si a animalelor pentru o mai buna depistare si prevenire a aparitiei bolii.

In baza Parteneriatului International privind Gripa Aviara, efort care implica 88 de state si care a fost initiat de Presedintele Bush in cadrul Adunarii Generale a ONU din luna septembrie, Guvernul Statelor Unite lucreaza indeaproape cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura si cu Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor pentru a impiedica

raspandirea virusului gripei aviare si pentru a preveni trasmiterea acestuia la om.