Conduce o limuzina, are o ditamai vila intr-o zona rezidentiala a Iasiului, iar in spate are o afacere de zeci de miliarde de lei. Cu toate acestea, la cei 37 de ani, Ionel Agrigoroaie nu a terminat liceul, fiind elev in clasa a XI-a.

Rotile Peugeot-ului 607 scrisnesc in parcarea Liceului de Mecanica Agricola din Negresti, Vaslui. Din masina luxoasa coboara un cuplu de tineri trecuti de mult de 30 de ani. Sa fie pentru sedinta cu parintii? Nu, sint ore la clasa a XI-a, seral.

Pentru Ionel Agrigoroaie, povestea cu scoala tine de amintirile copilariei. Nu a repetat nici un an, ci pur si simplu, acum vreo 20 de ani, in clasa a X-a, a hotarit ca nu se mai duca la scoala. Avea deja experienta in afaceri si-un vis: sa-si ia cit mai repede masina. La 10 ani stia tainele croitoriei mai bine decit mama sa, iar primii bani i-a facut in clasa a IV-a. Simplu.

Era „pozarul" scolii: isi fotografia colegii, apoi le vindea pozele. Visul cu masina s-a implinit mai tirziu, la doi ani dupa ce a spus „adio" liceului. Angajat la cooperativa mestesugareasca, la 18 ani, Ionel Agrigoroaie era un om implinit: avea nevasta si Dacie.

Primele incercari

Si pentru ca afacerile familiei sa prospere, nici pe Antoanela, nevasta-sa, n-a mai lasat-o sa mearga la scoala. La un an dupa revolutie, Ionel Agrigoroaie si-a deschis propria firma: Agri Company, care avea ca domeniu de activitate confectii sportive. Primul business a esuat, iar familia Agrigoroaie si-a vindut apartamentul si s-a mutat cu chirie.

Citiva ani mai tirziu, Ionel Agrigoroaie a crezut ca va face bani din agricultura si si-a deschis un aprozar. Si pe aceasta afacere a pus lacatul in scurt timp, pentru ca, dupa cum povesteste chiar el, nu era pe „gustul sau". Dar din aprozar si-a luat apartament si citeva masini: doua-trei, pentru alta afacere, o firma de distributie.

„Rulam banii continuu", dezvaluie acesta secretul retetei profitului. Cumpara marfa, uneori pe datorie, si vindea mai departe.

Cifra de afaceri: 29 de miliarde de lei

Cind a renuntat si la cel de-al treilea business, Ionel Agrigoroaie avea trei spatii comerciale, terenuri, cam 14 masini si 180 de angajati. „Atunci au aparut chinezariile, cu preturi mai mici", explica Agrigoroaie al treilea esec. Agrigoroaie nu a renuntat.

Si-a deschis alta firma, Aya Sports, si asa a reusit sa-si pastreze clientii. Infiintata in 1999, Aya Sports a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 29 de miliarde de lei si un profit de mai bine de jumatate de miliard. La fabrica, Ionel Agrigoroaie are 60 de subordonati.

Acasa, doar trei: Nadine si Andrei, cei doi copii, si Antoanela, sotia si colega de banca, la care, din cind in cind, la teze sau lucrari de control, mai trage cu ochiul. Pentru ca cei doi s-au decis sa reia scoala de unde au lasat-o si uite-asa au ajuns elevi in clasa a XI-a.

Ionel Agrigoroaie nu se omoara nici acum cu invatatul: ca orice elev are si 7, si 6, dar, spune ieseanul, in „afaceri" merita un 10 macar pentru zerourile din banci.