Grecia este a cincea tara a Uniunii Europene, dupa Slovacia, Ungaria, Slovenia si Republica Cipru, care ratifica Tratatul de Aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Parlamentul elen a ratificat Tratatul de Aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Partidul comunistilor greci s-a opus ratificarii, amintind situatia liderului sindical Miron Cozma, aflat inca in inchisoare.

Din delegatia romana fac parte presedintele Basescu si ministrul Integrarii europene, Anca Boagiu, iar Bulgaria este reprezentata de presedintele Gheorghi Parvanov.

Ceremonia de ratificare in Parlamentul elen a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a fost urmata de o reuniune speciala la nivel inalt a Trilateralei Romania-Bulgaria-Grecia, la care s-au discutat probleme regionale legate de energie, securitatea frontierelor, dar si moduri de reactie in situatii de criza.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei apreciaza ca votul parlamentarilor eleni transmite un semnal politic semnificativ in favoarea Tratatului de Aderare, Republica Elena fiind primul dintre cele cincisprezece vechi state membre care ratifica Tratatul de Aderare, in cadrul unui vot care a avut loc la foarte scurt timp de la publicarea Raportului de monitorizare al Comisiei asupra progreselor Romaniei, de la 25 octombrie.

"Sunt recunoscute astfel eforturile Romaniei si vointa de a ne indeplini angajamentele", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Majoritatea tarilor membre ale UE se afla in curs de ratificare al acestui tratat. Senatul ceh a aprobat tratatul, ca si Camera Comunelor din Marea Britanie.