Din 2007 bugetul Consiliului Concurentei va fi redus ca urmare a faptului ca, probabil, controlul ajutoarelor de stat se va face de la Bruxelles, a declarat ieri, vicepresedintele institutiei, Jozsef Nandor Nemeny, in cadrul unui seminar organizat de BNR, Alpha Bank si ARB la Sinaia.

El nu a oferit o proiectie financiara, dar a mentionat ca anul viitor fondurile alocate din buget sunt majorate cu 40%, fata de anul 2005. Consiliul Concurentei se va ocupa incepand din 2007 numai de capitolul concurenta, cu accent pe bunurile de consum, bunuri industriale si servicii.

In ceea ce priveste ajutoarele de stat despre care Consiliul a descoperit ca au fost acordate ilegal, Nemeny a afirmat ca de cand lucreaza in institutie acestea au fost numai trei: Laminorul Braila, ARIS Arad si Terom Iasi. Nivelul ajutoarelor de stat acordate de Romania ramane in schimb extrem de ridicat.

In timp ce in UE media este de 0,5-15% din PIB, in Romania au fost acordate in 2004, ajutoare de 4,1% din PIB, mai mult decat in 2003, cand cifra se misca in jur de 3% din PIB, afirma vicepresedintele Consiliului Concurenta. Incepand de la 1 ianuarie 2006, situatia se va schimba, atunci urmand a intra in vigoare oronanta de urgenta privind recuperarea ajutoarelor de stat acordate ilegal.

Stoparea ajutorului de stat se realizeaza prin emiterea unei decizii in acest sens, fie de catre Consiliul Concurentei, fie de catre furnizorul ajutorului de stat. Operatiunea se petrece atunci cand acesta din urma constata incompatibilitatea intre ajutoarele de stat acordate si dispozitiile Consiliului Concurentei.

Recuperarea ajutorului de stat va fi realizata de catre unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, respectiv compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale, potrivit Codului de procedura fiscala, cu exceptia AVAS, care va aplica procedura de recuperare proprie.

O alta noutate prevazuta de actul normativ consta in calcularea dobanzii la ajutoarele de stat care urmeaza sa fie recuperate. Ordonanta de Urgenta stabileste ca, pentru ajutoarele de stat de recuperat (adica cele care au fost acordate ilegal sau interzise), se datoreaza dobanda, de la data la care ajutorul de stat a fost pus la dispozitia beneficiarului si pana la recuperarea sa.

Nivelul dobanzii va fi stabilit anual, prin Hotarare de Guvern. Sumele recuperate se fac venit la bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz.