Angajatii salubritatii s-au ofilit proptiti in maturoaie la usa Patriarhiei, tot asteptind sa care cu tomberoanele gunoiul ascuns sub pres de Preafericitul Teoctist.

Desi nu umbla cu arme albe la bracinar si nu li se leagana pistoalele la sold, gastile episcopilor si mitropolitilor ortodocsi, pastorite de celebrul darimator de biserici, s-au luptat saptamina asta cu armele fatarniciei intru victoria tainicei trufii.

Ceea ce in timpul zilei i s-a dat cu o mina Preasfintiei Sale Laurentiu Streza i s-a luat cu doua in timpul noptii.

Ales prin vot secret Mitropolit al Ardealului, nici n-a apucat bine sa coboare Dealul Mitropoliei si sa urce in trenul de Sibiu ca i-au si cazut citeva perne de sub sezut, fiindca Sfintul Sinod, intrunit pe sestache, i-a confiscat patru din cele sase eparhii pe care ar fi trebuit sa le pastoreasca.

Colaceii cei calzi, adica Arhiepiscopia Albei Iulia, precum si Episcopiile Oradei, Maramuresului si Satmarului, fost-au pasati rapid Inalt Preasfintiei Sale Bartolomeu Anania, ridicat astfel, printr-o imbirligatura popeasca, la rangul de Mitropolit.

Considerindu-se prea batrin ca sa-si depuna candidatura la o asemenea functie, Bartolomeu Anania a intinerit insa brusc si a acceptat dania, lasindu-se uns cu drag cind si-a amintit de vechea zicala ca Dumnezeu iti da numai cu conditia sa se ocupe altii sa-ti bage in traista.

Marile manevre din sinul bisericii noastre ortodoxe intra astfel in rezonanta cu jocurile de culise ale puterii politice, demonstrind ca intre sutana bruna si peruca blonda e o diferenta numai de cusatura si material.