Muriel (Myriam, dupa convertirea la islam) Degauque, 38 ani, din Belgia, este prima europeana kamikaze din Irak. Atentatul sinucigas cu masina-capcana a avut loc la 9 noiembrie, la Baquba (60 km nord de Bagdad) si s-a soldat initial cu cinci morti (politisti irakieni) si cinci raniti grav, dintre care, dupa cum se pare, unii au decedat ulterior.

De la inceput s-a spus ca autorul e o femeie, iar politia si serviciile secrete au facut investigatii pentru descoperirea identitatii ei. Acestea s-au extins in Europa, stabilindu-se, in final, ca e vorba de o premiera in istoria terorismului: atentatul a fost comis de o belgianca autentica (si nu provenita dintr-o familie de maghrebieni ori de africani). E adevarat, ea se convertise la islamism.

Muriel Degauque s-a nascut la Charleroi, oras in care a si copilarit. Parintii ei, oameni de conditie modesta, au primit o mare lovitura in viata: Jean Paul, fiul lor si fratele lui Muriel, a decedat la varsta de 24 de ani in urma unui groaznic accident de motocicleta. In ce-o priveste, Muriel a fost o adolescenta care le-a creat mari probleme.

A consumat droguri si fugea des de acasa, avand de-a face si cu politia. Ea a fost ospatarita la o cafenea, apoi vanzatoare la un magazin din Charleroi, de unde a furat din casa de bani.

Cititi articolul integral in Adevarul