Cercetat de Departamentul National Anticoruptie pentru savarsirea infractiunilor de santaj in forma calificata, abuz in serviciu si complicitate la trafic de influenta, procurorul Constantin Gherta din cadrul Parchetului Curtii de Casatie si Justitie masluieste rechizitorii facute impotriva celor care l-au denuntat pentru a se salva de la puscarie.

In functie de propriile interese, Gherta a scos doua rechizitorii, fapt halucinant in istoria Justitiei romanesti. Mai grav, ambele au fost semnate si deci confirmate de sefii sai, fapt interzis prin prevederile Codului de Procedura Penala.

In cel de-al doilea rechizitoriu, procurorul a dispus scoaterea de sub urmarire penala a unui individ, Cristian Buciu, impreuna cu care a santajat-o pe Mariana Radulescu. Buni prieteni, Gherta si Buciu sunt anchetati de DNA.

Santaj pe fata

Potrivit informatiilor confirmate de Departamentul National Anticoruptie, procurorul Constantin Gherta este cercetat penal pentru ca, in calitatea sa de magistrat, a recurs la santaj si s-a folosit de prerogativele functiei pentru a o determina pe sotia omului de afaceri Stefan Radulescu, Mariana Radulescu, sa-i cedeze fostului sau partener de afaceri actiunile detinute in mai multe firme.

Tot acest joc a plecat din 2003, cand s-au aruncat reciproc acuze privind savarsirea mai multor infractiuni economice.

Dupa ce procurorul Gherta a ajuns sa conduca ancheta, lucrurile s-au intors cu 180 de grade: Radulescu a fost transformat din acuzator in acuzat. Intr-un mod suspect, procurorul Gherta a dirijat aceasta ancheta doar in sensul impus de interesele sale.

Magistratii-inspectori din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sesizat ca Gherta face jocuri mizerabile si au trimis concluziile lor catre DNA. Aici, dupa ce initial Gherta a fost scos "curat", au fost redeschise cercetarile impotriva sa.

Pus in fata probelor care dovedesc ca a recurs la santaj, trafic de influenta si abuz in serviciu, Gherta a incercat, pe ultima suta de metri, sa iasa curat.

Coincidenta stranie

Banuind ca va fi chemat la DNA pentru a i se comunica ca se incepe cercetarea penala impotriva sa, Gherta s-a grabit sa incheie socotelile cu Radulescu. Impreuna cu colega sa Elena Iordache, pusa de fapt sa-l supervizeze, Constantin Gherta a definitivat rechizitoriul pe data 15 noiembrie a.c., data aleasa deloc la intamplare. Culmea, era tot in aceeasi zi in care era invitat la DNA.

Cu rechizitoriul "cald", semnat si de Gheorghe Draghici, seful sau ierarhic, Gherta s-a prezentat in dupa-amiaza zilei de 15 noiembrie la DNA. In replica la faptele sale de coruptie, el a vrut sa dovedeasca faptul ca nu a vrut decat sa-si faca treaba. Magistratii de la DNA nu au tinut cont insa de pretextele sale si i-au adus oficial la cunostinta ca este invinuit pentru santaj.

Suparat nevoie mare, Gherta a recurs la o alta strategie. S-a intors la birou si a inceput sa lucreze la un al doilea rechizitoriu. Astfel se face ca, in data de 23 noiembrie, a aparut al doilea rechizitoriu, semnat de colega sa Elena Iordache si confirmat de seful de sectie Gheorghe Draghici. Copiat in proportie de 99% dupa primul, acesta ascunde insa o marsavie de-a lui Gherta.

Fata de primul rechizitoriu, cel de-al doilea propune, la pagina 79, litera i, scoaterea de sub urmarire penala a lui Cristian Buciu. Or, aici e cheia prin care Gherta vrea sa scape, Buciu nefiind altcineva decat partenerul sau de santaj. Mai mult, procurorul Gherta si Buciu sunt cercetati "la pachet" de catre DNA pentru santajul savarsit asupra Marianei Radulescu.

Prin aceasta manevra ordinara, procurorul nu a vrut decat sa si-l atraga de partea sa, ca martor, pe Buciu, fiindu-i necesar sa se apere in fata acuzatiilor.

Codul de Procedura Penala, calcat in picioare

In plus, conform Codului de Procedura Penala, existenta a doua rechizitorii cu aceeasi tema este o aberatie. Potrivit art. 263, lit. 4, "procurorul intocmeste un singur rechizitoriu, chiar daca lucrarile urmaririi penale privesc mai multe fapte ori mai multi invinuiti sau inculpati si chiar daca se dau acestora rezolvari diferite".

Mai mult, in 24 de ore de la semnare, rechizitoriul trebuie depus la instanta de judecata. Acest aspect nu a fost respectat pentru nici unul dintre cele doua rechizitorii. Primul, desi a fost confirmat, nu a mai ajuns la instanta, iar al doilea, semnat pe data de 23 noiembrie, a fost inaintat instantei dupa o saptamana. In caz ca se mai razgandea "procurorul spagar".

Stenograma

Stenograma uneia din discutiile dintre Mariana Radulescu si procurorul Gherta arata ca magistratul s-a transformat in avocatul protejatului sau. "Predati-le stampilele... Daca negociati, se poate rezolva... Ganditi-va mai intai la dumneavoastra si la fericirea dumneavoastra..." - acestea sunt sfaturile oferite de procuror.

Tot aceasta discutie arata ca procurorul stia de presiunile prietenului sau Buciu, insa nu a luat nici o masura: "Ma asteptam la asa ceva, dar nu de maniera asta". Ba le-a facut si el, aducand in discutie si influente politice.

Discutia avuta de procurorul Gherta cu Mariana Radulescu in data de 22.11.2004 la sediul PICCJ

Mariana Radulescu: - Buciu a venit la mine acasa. Merge pe intimidare, pe hartuire, nu stiu ce...

Procuror Gherta: - Stiti unde vor sa ajunga? La problema cu West Mar.

Mariana Radulescu: - E normal sa ma hartuiasca in halul asta?

Procuror Gherta: - Nu e normal. V-am spus asta. Dumneavoastra decideti cum vreti: sa le predati stampilele. Faceti cum credeti sa le predati stampilele.

Mariana Radulescu: - Nu stiu ce este in capul lui Buciu.

Procuror Gherta: - Va spun ca, daca negociati, se poate rezolva. Deci, daca primesc, si dumneavoastra si ceilalti de la momentul pe care-l vor, o sa fie bine.

Mariana Radulescu: - Profita de faptul ca deja sunt intr-o situatie deosebita. Si vor sa-mi forteze mana.

Procuror Gherta: - Ma asteptam la asa ceva, dar nu de maniera asta. Ma gandesc in primul rand la copil, la nevasta.

Mariana Radulescu: - El are suficiente... Nu se poate opri aici? Sunt destule capete de acuzare, ce mai vor?

Procuror Gherta: - Pe de alta parte, ei ce vor de fapt?

Articol integral in Romania Libera