Daca tot ne aflam in era topurilor si a clasamentelor de tot felul, societatea British Charity WaterAid a intocmit unul, bazat pe situatia toaletelor igienice dintr-un numar de 35 de tari. Si asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, Romania a reusit sa intre in acest top al rusinii alaturi de state precum India, Egipt, Maroc sau Etiopia.

Potrivit raportului efectuat de agentia britanica, in prezent, in lume exista 35 de tari care detin fiecare in parte, cel putin cate 10 milioane locuitori lipsiti de facilitatile unei toalete igienice. La nivel mondial, aproximativ 2,6 miliarde de locuitori, adica 42% din populatia lumii este privata de toalete care sa ofere conditii igienice elementare.

Daca intr-o Romanie rurala este de inteles ca inca se mai practica metode "pisicesti" de sapat groapa si astupat mizeria cu mult pamant, in Bucuresti, capitala viitor europeana, situatia toaletelor din locurile publice este cel putin rusinoasa.

Fie ca nu au mai fost renovate sau spalate din timpuri "imemoriale", sau lipsesc cu desavarsire din locurile unde ar trebui sa existe (Sediul Politiei Rutiere la Udriste) multe dintre wc-urile capitalei sunt jalnice.

Toaleta Pasaj Universitate

In decembrie 2005, Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele a declarat ca "Romania nu are inca o capitala de nivel european.". Oficialul european a facut referire la traficul infernal din Bucuresti si gradul extrem de ridicat al poluarii, si a evidentiat faptul ca orasul are inca zone vaste unde apa potabila si canalizarea lipsesc cu desavarsire.

[c:1:d]Parfum de Bucuresti

Reporterii Hotnews.ro au realizat un material filmat in toaletele catorva institutii importante din centrul capitalei unde se presupune ca atentia asupra acestui detaliu ar trebui sa fie mult mai mare.

In pasajul de la Universitate, buricul Bucurestilor, o amarata de toaleta deserveste un trafic de cateva mii de oameni zilnic, basca o serie de lanturi de fast-food.

Daca esti client McDonald’s, Gregory’s sau orice alta placintarie din cadrul pasajului, singura solutie pe care o ai in caz de nevoie urgenta este o toaleta cu aspect de pestera unde trebuie sa mai achiti si o taxa de cinci mii de lei.

[c:2:d]Mirosuri uluitoare, urina pana la nivelul gleznelor si , nu in ultimul rand, anunturi postate direct pe faianta, care-ti ofera cele mai diverse forme de sex.

Daca oferta pasajului nu te-a convins, poti sa faci cativa pasi si s-o studiezi pe cea a peretilor toaletei de la Universitatea Bucuresti. Studentii par a se simti inspirati de atmosfera locului cu pricina unde isi revarsa cu foc imaginatia, mai ales dupa cursurile la Limbi…

Toaleta Policlinica Coltea
Foto: HotNews.ro

Adevarul e ca w.c-ul infect, apa care nu se trage si chiuveta care te face s-o ocolesti te indeamna sa-ti versi rapid frustrarea ca ai ales sa fii student la Stat.

Situatia nu este cu mult diferita nici macar in cadrul unui spital. Ceea ce am vazut la Policlinica Coltea intrece orice imaginatie. Pe langa absenta unei chiuvete, toaleta arata ca dupa bombardament – totul [c:3:d]este ruginit, miroase infiorator, si locul este "ornat" cu kilograme intregi de coji de seminte.

La Politia Rutiera Udriste, loc de altfel faimos pentru modul "medieval" in care sunt tratati oamenii, cele peste 400 de persoane care asteapta permanent la cozi nu beneficiaza de confortul unei toalete. Cel putin in mod teoretic exista, dar este utilizabila numai dupa indelungi dezbateri cu domnii ofiteri aflati la intrare care nu permit accesul decat cadrelor Ministerului de Interne..

Toaleta Judecatoria sector 5

Noi nu am reusit sa intram nici dupa indelungi "parlamentari"chiar daca situatia era de-a dreptul "presanta".

Romanu’ se simte bine-n pielea lui

Directorul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, dr. Octavian Luchian a declarat pentru Hotnews.ro ca educatia romanilor in materie de igiena este extrem de precara. Directorul ISPB a afirmat ca [c:4:d]proliferarea unei boli precum Hepatita A este barometrul perfect al acestei realitati.

"Hepatita A este si ramane boala cea mai raspandita in scolile si mediile aglomerate din Romania. Avand o transmisie fecalo-orala, acest tip de hepatita nu va disparea decat in momentul in care oamenii vor invata sa se spele pe maini dupa ce merg la toaleta, iar toaletele publice vor avea parte de o igiena corespunzatoare"

Datele furnizare de ISPB arata ca peste 55% din populatia Romaniei nu beneficiaza de apa curenta si canalizare, in atare conditii fiind lesne de inteles gradul de igiena a peste jumatate din populatie.

Un recent studiu efectuat in tara noastra a avut rezultate uluitoare in privinta obiceiurilor romanilor. Astfel, doar mai putin de jumatate dintre noi ne spalam pe maini dupa folosirea toaletei.

Ministerul Sanatatii ne-a pus la dispozitie datele centralizate referitoare la numarul cazurilor de hepatita A in anii trecuti. Daca in 2003 s-au inregistrat 9.434 de cazuri de hepatita, in 2004 s-a inregistrat o crestere de aproximativ 10%, respective 10.366 de cazuri.

Gabriel Manole, medic chirurg pediatru in cadrul Spitalului de Pediatrie Ploiesti este de parere ca avantajul major al Romaniei este ca se afla intr-o zona cu clima temperata.

"Daca in atare conditii de igiena, Romania s-ar afla intr-o zona cu clima similara Africii, ne-am confrunta cu probleme mult mai mari. Principalele boli care au ca motiv principal lipsa igienei sunt entero-colitele, toxiinfectiile alimentare si parazitozele intestinale. Toate au transmisie oralo-fecala si o mare incidenta in randul populatiei de varsta scazuta."

"Daca statul s-ar preocupa mai mult de igiena din toaletele publice ar avea numai de castigat. Printr-o scadere a numarului de imbolnaviri sistemul de asigurari de sanatate ar economisi sume importante de bani pe care in acest moment le da pe spitalizarile bolnavilor" a mai adaugat Gabriel Manole

In acest moment Ministerul Sanatatii desfasoara un singur program de educare a copiilor-"Educatie si Sanatate in Scoala Romaneasca"-program finantat cu fonduri externe.

Eficienta acestuia este discutabila in conditiile in care nu este obligatoriu, iar la nivel national exista doar trei sute de instructori a caror sarcina este de a pregati cadrele didactice in vederea transmiterii informatiilor catre copii.

Un sondaj simplu realizat pe baza catorva telefoane efectuate in scolile din Bucuresti arata ca succesul initiativei Ministerului Sanatatii este destul de mic tocmai datorita caracterului optional al acestei discipline.

Statistici cutremuratoare la nivel mondial

Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, la fiecare 15 secunde, un copil moare de diaree acuta, provocata in principal de conditii de salubritate inadecvate.

In termeni absoluti, cea mai trista situatie este in India unde, din lipsa facilitatilor igienice, peste 772 milioane de locuitori sunt fortati sa-si faca nevoile fiziologice pe camp sau pe strazi. In China peste 736 milioane de locuitori se afla in aceeasi situatie.

Cea mai mare lipsa de toalete adecvate raportata la numarul de locuitori se constata in Etiopia, unde un procent de doar 6% din toata populatia tarii isi permite uzul unei toalete. O situatie similara se intalneste in Afganistan, unde doar 8% dintre locuitorii tarii beneficiaza de servicii igienice.

Cu toate ca toaleta cu apa curenta a fost inventata in anul 1596 de englezul John Harrinton se pare ca, in Romania de azi, multi oraseni au ramas cu nostalgia coceanului din fundul curtii.

Multumim Partener Tv pentru sprijinul tehnic acordat