Fara un control real al averilor si fara sanctiuni, cinismul publicului este alimentat tocmai de transparenta averilor. Altfel, nepotii lui Nastase vor fi bogati si se vor da aristocrati, iar nepotii nostri se vor enerva din cauza asta.

Poate sa para paradoxal, dar in tot scandalul matusii lui Nastase exista o parte buna: declaratiile amanuntite de avere functioneaza. Pina anul trecut, declaratiile demnitarilor precizau doar existenta conturilor bancare, cu variantele de raspuns DA sau NU.

Poate ca cititorii isi amintesc ce distractie a fost in Parlament cind Monica Macovei a venit cu noul formular, in care trebuie declarat cit anume se afla in conturi si valoarea estimata a altor bunuri.

Ce mai hahaiala generala, ce se mai distra penelista Norica Nicolai impreuna cu pesedistul Iorgovan! Avem motive legitime sa credem ca dorinta lui Nastase de a-si albi banii printr-o schema complicata si penibila a fost legata tocmai de aceasta schimbare.

Insa transparenta nu este decit inceputul, altfel ajungem la efectul pervers ca oamenii observa nereguli, dar se simt si mai neputinciosi.

Cinismul public care a atins cote extreme („toti fura, toti sint la fel, nu exista solutie") se vede alimentat tocmai de transparenta, de o politica ce era menita sa dea publicului incredere in democratie si sa combata ideea ca sintem condamnati sa fim condusi de hoti.

Pe scurt, ar fi trebuit ca acea institutie speciala de control al averilor sa functioneze deja si sa fie credibila, adica sa aiba rezultate. Cinismul publicului nu a venit din senin, este justificat. Inca din 1996, de pe vremea lui Vacaroiu, avem o lege a averilor si un mecanism formal de control, pe linga Justitie. Chiar Nastase se lauda mai ieri cu aceasta lege.

Iata o aniversare: zece ani de cind avem o politica pentru averile demnitarilor si nici un rezultat. Zece ani in care doar citiva politisti si vamesi marunti au fost luati la intrebari – iata cel mai clar bilant al unei Justitii impotente, reprezentata de alde Botos, Joita Tanase, Cochinescu, Stanoiu si ceilalti.

Monica Macovei este o figura cu totul aparte in acest peisaj si ei ii datoram faptul ca ne putem enerva acum de cit de bogat a ajuns Nastase (nu ca e bogat e problema, ci ca avem toate temeiurile sa credem ca si-a folosit puterea politica pentru asta).

Tocmai pentru ca doreste sa impuna performanta si indicatori clari pentru Justitie, trebuie sa observam ca doamna Macovei a ratat un obiectiv pe care singura l-a stabilit. In Strategia Nationala Anticoruptie se prevede crearea unei institutii pentru controlul averilor pina in iunie 2005, iar pina in octombrie ar fi trebuit sa aiba sediu, echipamente si un buget aprobat de 1.750.000 de euro.

Ministerul Justitiei a propus in vara trecuta un proiect de lege, apoi l-a retras. Monica Macovei a promis la BBC ca institutia va functiona intr-o luna.

Pacat de intirziere, am mai prins o tura de nervi.