In saptamina ce abia se incheie, doar doua stiri importante au venit din industria chimica romaneasca. In timp ce producatorul de soda calcinata Bega Upsom Ocna Mures a reusit o crestere spectaculoasa a productiei lunare, la scurt timp dupa preluarea managementului de catre o companie indiana, la combinatul Moldosin Vaslui statul a anuntat rezilierea contractului de privatizare.

Pe 8 decembrie anul trecut, compania indiana GHCL achiziona pachetul majoritar de 65% din actiunile producatorului de soda calcinata Bega Upsom Ocna Mures, din judetul Alba, in cadrul unei tranzactii in valoare de 19,5 milioane de dolari (16,5 milioane de euro).

Doar o luna mai tirziu, pe 11 ianuarie a.c., GHCL anunta ca a reusit sa creasca productia zilnica de soda la fabrica romaneasca cu 34% la 650 tone/zi. In plus, indienii au demarat si un program de crestere a productivitatii, centrat pe scaderea cheltuielilor cu materia prima si cu utilitatile.

Scopul GHCL este sa aduca productia de soda la capacitatea maxima a Bega Upsom, respectiv de 300.000 tone/an.

Indienii au anuntat totodata si intentia de a achizitiona si celalalt producator roman de soda calcinata, Uzinele Sodice Govora, ca parte a unui plan de a deveni unul dintre jucatorii majori in domeniu la nivel mondial, cu o capacitate de productie estimata la nivelul anului 2008 de circa 1,8 milioane de soda/an.

Pe de alta parte, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anunta joi rezilierea contractului de privatizare pentru producatorul de fibre sintetice, SC Moldosin Vaslui.

Spre deosebire de Bega Upsom, care are management strain, Moldosin s-a aflat mai bine de un an in administrarea Asociatiei Salariatilor, PET Moldosin.

In decembrie 2004, PET Moldosin isi asuma plata a circa 1,6 milioane de euro pentru a prelua pachetul majoritar la combinatul de fibre sintetice.

Un an mai tirziu, asociatia salariatilor recunostea ca nu are capacitatea pentru a-si indeplini obligatiile contractuale, asta dupa ce activitatea productiva incetase inca de la sfirsitul lunii august 2005, din cauza lipsei fondurilor pentru achitarea facturilor la utilitati si a salariilor angajatilor societatii.

Moldosin a cerut rezilierea contractului de privatizare si reinscrierea AVAS ca actionar majoritar.

In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avind in vedere conditiile financiare si sociale dificile ale Moldosin, AVAS va avea posibilitatea - ulterior reinscrierii ca actionar – sa instituie procedura de administrare speciala si, implicit, sa asigure securitatea financiara a societatii, pina la stabilirea metodei potrivite de trecere in proprietate privata.