Consiliul Europei asteapta ca Romania, Bulgaria si toate tarile implicate in scandalul inchisorilor secrete ale CIA din Europa de sud-est sa prezinte, pina pe 21 februarie, rapoartele individuale referitoare la aceast subiect controversat, informeaza agentia bulgara de stiri Novinite.

Desi nu exista probe solide care sa ateste existenta unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul statelor balcanice, Dick Marty, seful comisiei de ancheta care investigheaza acest caz, a afirmat ca toate tarile implicate trebuie sa prezinte Consiliului Europei un raport complet.

Intr-un interviu acordat saptaminalului german Focus, Marty - de formatie magistrat - a explicat ca este posibil ca guvernele Romaniei si Bulgariei sa nu fi fost informate despre existenta acestor inchisori, iar centrele sa fi fost administrate de serviciile secrete.

Intrebat daca guvernele in cauza coopereaza in procesul anchetei, Dick Marty a precizat ca intelege putinele persoane din Romania care cunosc adevarul si care au dificultati in a-l rosti public.

"Toata lumea - Guvernul si opozitia - este interesata ca Romania sa adere la Uniunea Europeana si daca o persoana indrazneste sa spuna ceva, se face vinovata de punerea in pericol a integrarii europene a tarii", a explicat magistratul elvetian.

Marty a mai declarat ca Bulgaria si Romania nu ar trebui sanctionate in cazul in care vor exista dovezi ca au gazduit centre de detentie ale CIA. "Sint la fel de vinovate ca si celelalte state, deloc mai mult", a subliniat oficialul european.

Consiliul Europei a inceput o ancheta proprie in urma unor informatii publicate de presa internationala in luna noiembrie conform carora agenti secreti americani au interogat membri al-Qaeda in inchisori secrete din estul Europei si i-au transportat in alte state tranzitind Europa.

Organizatia Human Rights Watch a nominalizat Romania si Polonia ca posibile state care au gazduit aceste centre de detentie, lucru negat cu fermitate de ambele tari. Bulgaria a respins, de asemenea, orice implicare a sa in acest subiect.

Parlamentul de la Bucuresti a decis pe 6 decembrie declansarea unei anchete proprii privind presupusa prezenta in Romania a inchisorilor CIA.

Comenteaza pe forum